Obama: Mi i saveznici ostajemo predani uništenju Islamske države

Sjedinjene Države i saveznici neće stati u borbi protiv ekstremističke Islamske države koju će uništiti, a Rusija u tome može pomoći, rekao je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama i poručio da svijet nije bespomoćan i neće prihvatiti terorizam kao normalnu pojavu.

Obama je pozvao sve svjetske čelnike da slijede njegov primjer i dođu na konferenciju o klimi 30. studenoga u Pariz gdje su počinjeni smrtonosni napadi sa 130 žrtava kako bi pokazali “da se ne predajemo strahu koji je glavna moć terorista”. “Unišitenje Islamske države nije samo realističan cilj, mi ćemo to i učiniti”, rekao je Obama na konferenciji za novinare nakon sastanka s azijskim liderima u glavnome gradu Malezije gdje se održava sastanak na vrhu Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). “Uništit ćemo ih. Vratit ćemo teritorije koje su zauzeli, oduzeti im sredstva financiranja, uloviti njihovo vodstvo, razoriti njiove mreže i liniije opskrbe, uništit ćemo ih”, citira Obamu agencija Reuters.”Apsolutno je važno da svaka zemlja, svaki čelnik, pošalje poruku da divljaštvo šačice ubojica neće spriječiti svijet da krene rješavati vitalna pitanja”, rekao je Obama o konferenciji o klimi. “Pomoći će ako Rusija žarište svoje operacije u Siriji preusmjeri na Islamsku državu”, rekao je Obama te izrazio nadu da će Moskva pristati na tranziciju u Siriji što znači da sirijski predsjednik Bašar al-Asad, saveznik Moskve, mora otići s vlasti.

Rusija još nije obećala podržati Asadov odlazak, no za nekoliko tjedana znat će se je li postignut dogovor, dodao je prvi čovjek SAD-a. Obama je sudjelovao u diplomatskom maratonu početom prošli tjedan u Turskoj na summitu G20, a nastavio ga je u Manili na Forumu za ekonomsku suradnju Azije i Pacifika (APEC) te završava u Kuala Lumpuru na summitu ASEAN-a. Svi ti skupovi održani su u sjeni smrtonsnih napada na ruski zrakoplov srušen u Egiptu, napada u Libanonu, Francuskoj i Maliju. Ti teroristički napadi potaknuli su brojne čelnike da pozovu u zajedničku operaciju kako bi pobijedili i IS i druge džihadističke skupine. Na otvorenje Svjetske konferencije o klimi u Bourgetu blizu Pariza pozvano je gotovo 140 šefova država i vlada.

You may also like