Obama kreće u šestodnevni posjet starim saveznicima

Američki predsjednik Barack Obama utro je nove puteve u američkoj vanjskoj politici – sklopljen je nuklearni sporazum s Iranom i postignuto je približavanje s Kubom, ali ovoga tjedna kreće utabanim stazama u posjet nekima od najstarijih saveznica Washingtona kako bi razgovarao o rastućim prijetnjama od terorizma do izolacionizma.

Obama, čiji mandat završava u siječnju, kreće u utorak na šestodnevno putovanje tijekom kojeg će posjetiti Saudijsku Arabiju, Veliku Britaniju i Njemačku. U Rijadu će se sastati sa saudijskim kraljem Salmanom i nazočit će sastanku Vijeća za suradnju u Zaljevu. Iz Saudijske Arabije putuje u Veliku Britaniju na razgovore s premijerom Davidom Cameronom i u posjet kraljici Elizabeti, a nakon toga odlazi u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel. Posjet Njemačkoj iskoristiti će i za obilazak trgovinskog sajma u Hanoveru.

Među glavnim temama u sve tri zemlje bit će prijetnja Islamske države u Iraku i Siriji, kao i u Europi nakon napada u Parizu i Bruxellesu. Na summitu Vijeća za suradnju u Zaljevu u četvrtak također će se razgovarati o Islamskoj državi i Iranu. Obama će vjerojatno pokušati izgladiti odnose nakon svojih nedavnih kritika upućenih Saudijskoj Arabiji. U intervjuu za američki časopis The Atlantic on je rekao da su neke države u Perzijskom zaljevu pozivale na američku intervenciju, a same se nisu htjele uključiti. Također je rekao da moraju “dijeliti” regiju s Iranom.

Američki predsjednik u Londonu će razgovarati o predstojećem referendumu o izlasku Britanije iz Europske unije. Tijekom sastanka s Cameronom u petak uz referendum će se razgovarati o globalnim pitanjima, uključujući Islamsku državu, protuterorizam, Afganistan, Ukrajinu i usporeno globalno gospodarstvo.

Bijela kuća navodi da Britanija mora imati snažnu ulogu u ujedinjenoj Europi, ali naglašava da britanski građani odlučuju o tome hoće li ostati u EU ili ne. Obama će ručati s kraljicom Elizabetom, koja će ovaj tjedan proslaviti 90. rođendan, a večerat će s princom Williamom i njegovom suprugom Kate.

Tijekom posjeta Njemačkoj, koji završava u nedjelju, razgovarat će s Merkel o snažnijoj suradnji na području razmjene obavještajnih podataka i protuterorizma nakon terorističkih napada posljednjih mjeseci te o izazovima izbjegličke krize. Obama i Merkel zajedno će posjetiti trgovinski sajam u Hanoveru.

You may also like

0 comments