Home Energetika Obama kažnjava naftne kompanije kad im loše ide, korisnike će učiniti ovisnima o proračunu

Obama kažnjava naftne kompanije kad im loše ide, korisnike će učiniti ovisnima o proračunu

by Energypress.net

Američki predsjednik Barack Obama predložit će u proračunu za 2017. godinu uvođenje poreza na naftu, i proizvedenu i uvezenu, i to deset dolara po barelu, kako bi namaknuo 300 milijardi dolara za obnovu američkog prometnog sustava i učinio ga ekološki prihvatljivim.

Na tu vijest na zadnje noge skočili su republikanci u Kongresu, nazivajući to “najglupljom Obaminom idejom”. Naftna industrija oštro je odgovorila na vijest o Obaminom prijedlogu. “On se sigurno šali”, poručili su, dodajući kako nema šanse da prijedlog prođe. Milijarder i investitor T. Boone Pickens komentirao je kako je to najgluplja ideja koju je čuo. Slično su reagirali republikanci koji su nedavno zaustavili Obamine pokušaje da se ukine dio poreznih olakšica proizvođačima nafte. „Taj prijedlog je mrtav prije dolaska u Kongres“, izjavio je republikanac Steve Scalise, predsjednik republikanskog kluba zastupnika. Senator Jim Inhofe poručio je da je “prijedlog neozbiljan, a Amerika spremna za novog predsjednika.

Iako Obama neće doživjeti implementiranje tog zakonskog prijedloga, američki predsjednik na odlasku odlučio je pokrenuti raspravu o energentima i infrastrukturi, i to u osjetljivoj godini kad traje nova utrka za Bijelu kuću. 0 tome će se raspravljati na predsjedničkim debatama, a čeka se i kako će se postaviti demokratski kandidati Hillary Clinton i Bernie Sanders. Obje stranke se slažu da infrastrukturi treba hitna sanacija.

Iako je Obamin plan nategnut i sasvim je izvjesno da će potaknuti nove svađe i nateza¬nja u Kongresu, neki komentatori ističu da se isto dogodilo i u slučaju Obamacarea, zakona o besplatnoj zdravstvenoj skrbi za sve Amerikance, koji je nakon žestokog otpora ipak preživio i donekle zaživio. Kako javlja Bloomberg, još 12,5 milijuna Amerikanaca prijavilo se za državni program pomoći za najsiromašnije. U rujnu je američka administracija objavila da više od 17 milijuna Amerikanaca koji su prethodno bili neosigurani sada ima zdravstveno osiguranje.

U svojoj posljednjoj predsjedničkoj godini Obama pokreće novu, jednako ambicioznu inicijativu. Predstavljajući plan , Obama je poručio da SAD mora prestati subvencionirati prljava fosilna goriva koja pripadaju prošlosti i usredotočiti se na izvore energije koji ne štete okolišu. “Predsjednikov plan jasan je signal privatnom inovatorskom sektoru da sma¬nji našu ovisnost o nafti i počne investirati u zelenu tehnologiju budućnosti, navodi se u objavi Bijele kuće. Zbog pa¬da cijena nafte, trenutačno na 30 dolara po barelu, trenu¬tak je u političkom smislu povoljniji nego inače.

„Sada kad naftne tvrtke prolaze najgoru krizu u više od 25 godina, nema puno smisla dizati troškove industrije”, izjavio je Neal Kirby, glasnogovomik Petroleum Association of America. No, više cijene goriva, koje bi tvrtke sigurno prebacile na potrošače bile bi lakše podnošljive. Odrazile bi se na vozače, ali i obitelji koje na taj način griju domove, no za njih Obama predviđa fond pomoći, piše Jutarnji list.

Aktivisti za zaštitu okoliša očekivano su podržali najavu, navodeći kako malo povećanje cijene goriva vrijedi borbe protiv promjene klime i poticaja koje će dati inovacijama.

Related Posts