Obama isključio kopnenu vojsku u Siriji, Britanci angažiraju agente, Francuzi zatvaraju granicu

Američki predsjednik Barack Obama isključio je u ponedjeljak mogućnost promjene strategije u borbi protiv Islamske države unatoč smrtonosnim napadima u Parizu poručivši da bi slanje američkih kopnenih snaga u borbu predstavljalo pogrešku.

Obama je govoreći na konferenciji za novinare na kraju summita G20 u Turskoj kazao da će koalicija predvođena SAD-om koja se bori protiv IS-a u Iraku i Siriji udvostručiti napore kako bi provela sadašnju strategiju umjesto da krene novim smjerom. “Intenzivirat će se naša strategija i to je strategija koja će ostvariti rezultate”, rekao je Obama novinarima. “No… za to će trebati vremena”. “To nije samo moje stajalište nego i stajalište mojih najbližih vojnih i civilnih savjetnika da bi kopnene snage bile pogreška”, rekao je američki predsjednik.

Obama je kazao da koordinirani napadi u kojima je u Parizu ubijeno 129 osoba u petak predstavljaju korak unazad u borbi protiv Islamske države no ustrajao je na tome da američka koalicija postiže napredak u borbi protiv te militantne skupine koja je osvojila dijelove Iraka i Sirije. “Grozni događaji u Parizu očito su grozan i težak korak unazad. U trenutku dok s našim francuskim prijateljima žalimo, ne možemo izgubiti iz vida da je postignut napredak”, kazao je Obama. Koalicija pojačava zračne udare i cilja vođe Islamske države, dodao je.

On je rekao i da SAD nije podcijenio sposobnosti Islamske države i da je potpuno svjestan mogućnosti te grupe da napadne Zapad. Zbog toga što ne vodi klasični rat grupu je teško zaustaviti. “Ne radi se o tradicionalnim vojnim protivnicima”. Obama je kazao kako će preduvjet potiskivanja Islamske države biti okončanje građanskog rata u Siriji a da je američka strategija – promjena dinamike na terenu koja je i omogućila bujanje tih nasilnih ekstremističkih skupina. “Možemo osvojiti njihov teritorij i dok su naše snage tamo zadržati ga no to ne rješava problem koji je u korijenu a to je uklanjanje dinamike koja je proizvela takve nasilne ekstremističke skupine”. “Nastavit ćemo sa strategijom koja je najbolje djelovala”.

Po Obami američke obavještajne agencije već godinu dana brinu zbog mogućih napada na Zapad no nisu uočile nikakve specifične informacije ili prijetnje vezane uz napad na Pariz a koje bi omogućile učinkovito spriječavanje toga napada. “Nije bilo spominjanja toga napada o čemu bismo mogli izvijestiti francuske vlasti ili sami djelovati”, kazao je.

On je poručio kako se SAD mora snažnije angažirati i pomoći onima koje je rat prognao u Siriji istaknuvši da se izbjeglička kriza ne smije izjednačavati s terorizmom i da SAD ne bi trebao povlačiti razliku između kršćanskih i muslimanskih izbjeglica. “Ljudima koji bježe iz Sirije najviše je naštetio terorizam. Oni su najranjiviji… Oni su roditelji, imaju djecu…. važno je da ne zatvorimo naša srca pred tim žrtvama takvog nasilja i nekako izjednačimo pitanje izbjeglica i pitanje terorizma.

Neki su republikanski predsjednički kandidati pozivali na prihvaćanje samo kršćanskih izbjeglica ili na ograničavanje prihvata izbjeglica nakon pariških napada. “SAD se mora angažirati i preuzeti svoj dio posla”, rekao je. “Kad čujem da kažu da bismo možda trebali prihvatiti samo kršćane ali ne i muslimane čujem političare koji predlažu vjerske testove za ljude koji bježe pred ratom”, kazao je Obama podsjećajući da su neki od tih političara iz obitelji koje su uživale takvu zaštitu kad su bježale pred političkim progonom.

Američki predsjednik kazao je da izbjeglice predstavljaju veliko opterećenje za mogućnosti Europe a posebno Turske, Jordana i Libanona a njemačku kancelarku Angelu Merkel pohvalio je zbog hrabrog stajališta prema izbjeglicama. On je poručio i da muslimanska zajednica mora razmisliti o tome kako da se djecu ne zarazi s pogrešnim idejama opravdanima vjerom. “Muslimanski vođe širom svijeta moraju se ozbiljno upitati kako su se to ukorijenili ekstremističke ideologije. Najopakije terorističke organizacije su danas one koje tvrde da govore u ime pravih muslimana, rekao je Obama poručivši da Islamska država ne predstavlja islam.

Nakon smrtonosnih napada u Parizu, Velika Britanija je u ponedjeljak najavila da će angažirati dodatne tajne agente, a Francuska pozvala na bolju razmjenu obavještajnih podataka i jače kontrole vanjskih granica EU-a zbog krijumčara oružja i islamističkih militanata.

Islamska država upozorila je u video snimci u ponedjeljak da će zemlje koje sudjeluju u zračnim udarima na njezina uporišta u Siriji snaći ista sudbina kao Francusku i zaprijetila napadima na Washington. I dok su europske vlade suočene s potrebom da od takvih napada zaštite 500 milijuna svojih građana, London je objavio da će regrutirati dodatnih 1900 agenata. “Ovo je generacijska borba koja traži veće kapacitete u borbi protiv onih koji žele uništiti nas i naše vrijednosti”, rekao je britanski premijer David Cameron na summitu G20 u Antalyi.

Dodatni agenti rasporedit će se u domaćoj tajnoj službi MI5, inozemnoj agenciji MI6 i centru za nadzor telekomunikacija GCHQ. Time bi se njihov broj povećao za 15 posto ili ukupno 14.600 agenata, naviše dosad. Cameronova vlada će također udvostručiti izdvajanja za sigurnost zračnog prometa nakon pada ruskog putničkog zrakoplova u Egiptu ranije ovog mjeseca za koji Britanija vjeruje da je bio teroristički napad.

Francuska je pozvala da se održi hitan sastanak europskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa na kojem bi se ubrzalo uvođenje pojačanih sigurnosnih mjera na granicama. “Krijumčarenje oružja jedna je od stvari protiv koje se moramo boriti želimo li biti učinkoviti u borbi protiv terorizma”, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve nakon sastanka s belgijskim kolegom. Dodao je da se vlade zemalja članica EU-a i Europski parlament trebaju što prije dogovoriti oko sustava razmjene podataka o putnicima u zračnom prometu.

You may also like