Obama i Xi u Peruu o sjevernokorejskoj prijetnji

Američki predsjednik Barack Obama će u subotu, u prigodi svog posljednjeg susreta s kineskim kolegom Xi Jinpingom, iskoristiti svoj utjecaj ne bi li pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji prije nego u siječnju preda vlast.

Američki predsjednik se u petak oprostio s europskim čelnicima a zatim je otputovao u Peru, gdje sudjeluje na summitu APEC-a koji se ovog vikenda održava u Limi i na kojemu će sudjelovati 21 čelnik azijsko-pacifičkih zemalja.

U prigodi te posljednje etape putovanja u inozemstvo kao američkog predsjednika, Barack Obama će potvrditi svoju nepopustljivost prema Sjevernoj Koreji koja je zadnjih mjeseci zaredala s nuklearnim pokusima i ispaljivanjima balističkih raketa kršeći sve rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti.

Washington je za Obamina mandata zauzimao čvrst stav da ne dopusti nuklearno naoružavanje Sjeverne Koreje. Svaki dijalog je uvjetovao djelatnim zalaganjem za denuklearizaciju.

No nije uspio zaustaviti mahnitu utrku Pjongjanga: diktatorski režim brzo napreduje prema svom službenom cilju, a taj je osposobiti se da može zaprijetiti američkom teritoriju nuklearnim oružjem.

Ovaj novi diplomatski poticaj događa se nekoliko tjedana prije dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću 20. siječnja. Sjeverna Koreja bi mogla iskoristiti tu osjetljivu prijelaznu fazu da ispita budućeg 45. američkog predsjednika koji nema nikakva političkog ni diplomatskog iskustva.

U razgovoru za AFP uoči posljednjeg Obamina putovanja, njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice kazala je da će Sjedinjene Države ujediniti snage sa saveznicima u UN-u kako bi “izvršili najveći mogući pritisak na Sjevernu Koreju”.

“Na razvoj njihovih (nuklearnih) kapaciteta gledamo isključivo kao na ozbiljnu prijetnju našim i interesima naših saveznika”, istaknula je.

UN je već pet puta uvodio sankcije Sjevernoj Koreji od njezina prvog nuklearnog pokusa 2006. Vijeće sigurnosti trenutačno raspravlja o reakciji na peti nuklearni pokus izveden u rujnu.

Ranije UN-ove sankcije nisu spriječile ovu zemlju da poveća izvoz ugljena za 60 posto, zaradivši tako više od 100 milijuna dolara na mjesec.

Po riječima američkog dužnosnika, Obama će o toj temi razgovarati sa Xi Jinpingom na susretu predviđenom u subotu u okviru APEC-ova summita.

“Cilj nije samo da izvršimo pritisak radi pritiska. Pokušavamo navesti Sjevernu Koreju da donese ispravnu odluku”, rekao je taj dužnosnik.

Kina je “donijela neviđene mjere kako bi pojačala pritisak na Sjevernu Koreju”, dodao je.

(Agencija)

You may also like