Obama i Netanyahu o naseljavanju Zapadne obale

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je zabrinut zbog izraelskog naseljavanja okupirane Zapadne obale, te da se nada da će SAD moći nastaviti pomagati u postizanju izraelsko-palestinskog mira.

“Jasno je da postoji velika opasnost ne samo od terorizma, nego i od izbijanja nasilja”, rekao je Obama na početku vjerojatno posljednjeg susreta s izraelskim premijerom.

“Također smo zabrinuti i oko naseljavanja. Nadamo se da ćemo i dalje biti djelotvoran partner Izraelu u pronalasku puta prema miru”, rekao je Obama tijekom susreta koji se odvio na rubu godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Obama, kojemu predsjednički mandat ističe u siječnju, govorio je o sporazumu o međusobnoj vojnoj pomoći između dviju saveznika.  “Na Bliskom istoku su jako teška i opasna vremena, te mi želimo biti sigurni da je Izrael u potpunosti sposoban pružiti sigurnost izraelskom narodu”, istaknuo je američki predsjednik.

Netanyahu, koji ima nestabilan odnos s Obamom, odgovorio je kako cijeni njihove mnoge razgovore o izazovima koji stoje pred njegovom državom. “Najveći izazov je, naravno, ustrajan fanatizam. Najveća prilika je napredak mira. To je cilj od kojeg ja i izraelski narod nećemo nikad odustati”, rekao je izraelski premijer, dodavši kako je njegova država imala sreće što su na tom putu imali prijatelja poput SAD-a.

You may also like

0 comments