Obama i dalje misli da će Trump biti predsjednik

Barack Obama u utorak je opetovao kako je siguran da ga Donald Trump neće zamijeniti u Bijeloj kući 2017., oštro osudivši “uznemirujuće” izjave milijardera, ali i ostalih republikanskih kandidata, o klimi i muslimanima.

“Imam povjerenja u američki narod. Svjestan je činjenice da je biti predsjednik ozbiljna stvar. To nema nikakve veze s vođenjem emisije reality showa”, rekao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Kaliforniji na rubu summita s deset zemalja jugoistočne Azije.

Američki predsjednik, čiji će se nasljednik birati 8. studenoga, dugo je isticao da niz Trumpovih suparnika zagovara slične ideje, premda ih ponekad iznose na manje izazovan način. “Mislim da su neki strani promatrači uznemireni zbog izjava koje su se čule tijekom republikanskih predizbora i rasprava. To se uostalom ne odnosi samo na Trumpa”, rekao je, govoreći o izjavama u kojima se poticalo “protumuslimansko” i “protuimigrantsko” raspoloženje. “Nema nijednog kandidata u republikanskom taboru koji misli da moramo nešto učiniti na suzbijanju klimatskih promjena”, istaknuo je.

Obama se u utorak ujedno pokazao odlučnim da imenuje nasljednika konzervativnog sudca Vrhovnog suda, Antonina Scalije, koji je umro u subotu, pozivajući svoje republikanske protivnike da se izdignu iznad političkih podjela i sustavno ne opstruiraju rad Senata. “Ustav je veoma jasan u vezi s onim što se sada ima dogoditi”, poručio je. “Kada je mjesto u Vrhovnom sudu ispražnjeno, predsjednik Sjedinjenih Država imenuje nekoga, a Senat se očituje o tom imenovanju”.

Upražnjeno mjesto na sudu, koji je sada ravnomjerno podijeljen na četiri konzervativna i četiri liberalna suca, potaknulo je republikance da pozovu Obamu da se suzdrži u posljednjoj godini mandata od biranja Scalijinog nasljednika dok su demokrati pozvali Obamu da to učini u skladu s američkim ustavom i predloži kandidata na potvrdu donekle neprijateljskom Senatu u kojem republikanci imaju većinu. Mogućnost takve bitke dočekali su kandidati u predsjedničkoj utrci oštrim riječima. Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell najavio je blokiranje svakog Obaminog prijedloga.

You may also like