Obama dočekao Xija najvišim počastima

Američki predsjednik Barack Obama dočekao je u petak u Bijeloj kući kineskog predsjednika Xi Jinpinga s vojnim počastima i pohvalio suradnju dviju zemalja poručivši da će se otvoreno razgovarati o razlikama.

 “Vjerujemo da su nacije uspješnije i da svijet više napreduje kad se naše tvrtke ravnopravno natječu, kad se razmirice rješavaju mirno i kad se poštuju univerzalna ljudska prava svih naroda”, kazao je Obama.  Obama i  Xi u četvrtak su navečer započeli razgovore na privatnoj večeri na početku državničkog posjeta kineskog predsjednika kojim će dominirati pitanja poput sigurnosti na internetu, kineske ekonomije i klimatskih promjena.

SAD i Kina u petak će objaviti detalje o tome kako namjeravaju postići ciljeve postavljene prošle godine za ograničavanje emisije ugljičnog dioksida uključujući objavu poticajnih mjera za brže smanjivanje emisije štetnih plinova za kineske tvrtke i koraka za prioritetno korištenje zelene energije. Kina će objaviti i svoj financijski doprinos za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv  klimatskih promjena, kazali su američki dužnosnici.  Cilj je stvoriti novi zamah uoči međunarodnih pregovora o klimi u Parizu u prosincu.

Xi se prije dolaska u Washington u Seattleu susreo s čelnim ljudima američke tehnološke industrije i u utorak je branio pravo Kine da nametne vlastitu regulativu na internetu. Prema pisanju medija, SAD i Kina pregovaraju o sporazumu o kontroli internetskih napada. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nije u četvrtak želio odgovarati na pitanja o takvom sporazumu, ali je rekao da je SAD jasno poručio Kinezima, i javnim i privatnim kanalima, da će pitanja oko američke sigurnosti na internetu i kineskog ponašanja u virtualnom prostoru biti istaknuta na dnevnom redu.

You may also like

0 comments