Obama: Dani pred nama su ključni za mir

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je u četvrtak da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pozorno pratiti njihovo provođenje primirja.

“Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati”, rekao je Obama nakon sastanka svojeg Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, inzistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati kaos u Siriji.

“Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju kaosa”, rekao je Obama. “Svi znaju što se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju”. “Sve to ovistit će uvelike o poštivanju angažmana sirijskog režima, Rusije i njezinih saveznika”.

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. “Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti”, rekao je.

Režim Bašara al Asada i oporba kao i kurdske snage najavili su da će poštivati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjeeuropskom vremeu. Obama je rekao da će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo. “Nitko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali povijest će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima”

Rusko zrakoplovstvo izvelo je u petak vrlo intenzivne udare na pobunjenička uporišta u Siriji nekoliko sati prije stupanja na snagu sporazuma o prekidu neprijateljstava, izvješćuje Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). “Noću pa sve do jutra izvođeni su intenzivniji ruski udari nego obično na pobunjenička uporišta, posebice istočno od Damaska, na sjeveru pokrajine Homs te na zapadu pokrajine Alep”, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

U tim je udarima ubijeno osam osoba iste obitelji, od kojih troje djece, na lokalitetu Kibtan al-Džabal koji drže nedžihadistički pobunjenici u pokrajini Alep.

Rusko-američki sporazum o primirju, koji treba stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu, djelomičan je jer uključuje režim i pobunjenike, ali isključuje džihadističke skupine Islamska država i Fronta Al-Nosra (sirijski ogranak Al-Kaide). “Bilo je najmanje 25 ruskih udara na istočnu Gutu”, jedno od najvažnijih uporišta pobune s glavnom skupinom Džaih al-Islam, po Abdelu Rahmanu.

“Najmanje 10 napada usmjereno je na Dumu, glavni grad Gute”, po Opservatoriju koji raspolaže širokom mrežom izvora u Siriji. “Istodobno režimske snage žestoko bombardiraju taj grad”, kazao je Rahman.

You may also like