O Ukrajini se ne može odlučivati bez Ukrajine

Poruka europskog šefa diplomacije

Europska unija mora ubrzati opskrbu Ukrajine streljivom jer snagama te zemlje svakodnevno treba 1000 topničkih granata samo na području Bakhmuta, rekao je u subotu šef EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Prije početka neformalnog sastanka šefova diplomacije zemalja članica EU (poznatog kao Gymnich) govorio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i najavio da će središnja tema biti dalekometno topničko streljivo i da Kijevu treba veća potpora za obranu od ruske invazije.

“Dmitro Kuleba nam je pojasnio situaciju na terenu. U području Bahmuta na istoku zemlje u epicentru borbi s ruskim snagama Ukrajina dnevno treba oko 1000 topničkih granata dnevno (…) što dovoljno govori o intenzitetu borbi”, komentirao je šef europske diplomacije.

Upitan na koji bi način EU mogao ubrzati opskrbu, Borrell je odgovorio da zemlje članice moraju posegnuti u vlastite zalihe i prevladati logističke izazove.

U ožujku su ministri EU-a odobrili plan vrijedan najmanje 2 milijarde eura da bi se na 12 mjeseci Ukrajina opskrbila s milijun komada artiljerijskog streljiva i projektilima.

Plan bi se trebao temeljiti na opskrbi Ukrajine streljivom iz zaliha zemalja članica EU-a i na objedinjenim novim narudžbama.

Ukrajini posebno treba dalekometno streljivo “jer Rusi bombardiraju iz velike udaljenosti”, rekao je Borrell i dodao da “Ukrajinci moraju moći dosegnuti jednak domet.”

Njemačka je u subotu najavila slanje vojne pomoći u vrijednosti od 2,7 milijardi eura, što je najveći paket Ukrajini od ruske početka ruske invazije. Obećala je i da će nastaviti pružati potporu Ukrajincima.

Borrell je pozdravio vijest o vrijednoj njemačkoj vojnoj pomoći te je istaknuo da bi “trebalo ubrzati isporuke i obnoviti vlastite zalihe”.

“Ne pružimo li pomoć Ukrajini, ona se neće moći braniti”, rekao je. “Egzistencija neovisne i suverene zemlje dovedena je u pitanje zbog rata koji je počela Rusija”.

You may also like