Home Ekonomija O ovome nisu razmišljali samo pritajeni bogataši

O ovome nisu razmišljali samo pritajeni bogataši

by Energypress.net

Kriza je. Možete svaki dan biti u depresiji i ponavljati kako se tu ništa ne može. Ili, možete započeti svoju malu bitku za izlazak iz te krize. Sigurno poznajete nekoga, ili ste i sami takvi, kome posao „sa strane“ uvijek dobro dođe. Bilo da vas na to tjeraju okolnosti, ili ste poduzetnog duha. Situacija će jednog dana biti bolja, sada kada nam gospodarstvo bilježi rast, ali dok čekamo plodove tog rasta, uvijek možete svoj trenutni iznos na računu povećati na različite (ali još uvijek legalne) načine.

Mala mirovina nije novost, kao ni činjenica da većina studenata još uvijek ovisi o džeparcu koji im daju roditelji. No, uvijek postoje načini kako podebljati budžet koje će vam omogućiti da si priuštite nešto što želite, od izleta, koncerta ili novih cipela. Od viška (novca) glava ne boli, a kako je naš narod oduvijek bio poznat po snalažljivosti, nabrojat ćemo nekoliko najčešćih izvora dodatne zarade kojima se možemo okrenuti, a koji su izvan Hrvatske sve samo ne novost.

Programi preporuke

Ako ste korisnik neke usluge i želite drugima reći da ste zadovoljni s njom, zašto je ne preporučiti i još k tome dodatno zaraditi? Koliko su programi preporuke zapravo korisni (i za promociju i za zaradu) prepoznale su mnoge svjetske kompanije. Jedan od najpoznatijih primjera je servis Dropbox koji u svom programu preporuke nudi besplatan ‘cloud’ prostor za pohranu podataka (koji može ići i do 16GB). Iz tvrtke Uber (vlasnike istoimene aplikacije putem koje lakše pronalazite prijevoz) razvili su svoj program preporuke za vozače, ali i za putnike (riders). Tako putnici osim popusta, putem bodova u programu mogu ostvariti i novčane nagrade, dok vozači mogu zaraditi na preporuci drugih vozača (i putnika), ali i ako su bili dio njihove najveće konkurencije. Sličnu stvar nudi i kompanija Verizon koja u svom programu koristi novac kao svojevrsnu nagradu što preporučujete njihovu uslugu. U Hrvatskoj takav program najuspješnije provodi Optima Telekom koja preporučiteljima i preporučenima svojih usluga omogućava 100, 200 ili 300 kuna zarade. Programi preporuke prepoznati su kao jednostavan i učinkovit način zarade za korisnike, ali i promocije za kompanije koje ih koriste. Uz to, prijatelji će vas obožavati jer ste i njima omogućili ekstra cash.

Ankete

Agencije koje se bave istraživanjem tržišta ili javnog mnijenja gotovo su uvijek u potrazi za osobama koje bi radile terensko ili telefonsko anketiranje, a ako se tom poslu stvarno posvetite, doprinos osobnom budžetu može biti značajan. Isto tako, na internetu postoji niz web stranica koje se bave online anketama koje morate ispunjavati da bi po svakoj ispunjenoj anketi dobivali bodove koje kasnije mijenjate za novac u nekoj od podržanih valuta. Anketiranje također spada i u jedan od sigurnijih načina zarade, tako da već danas možete istražiti što vas zanima. Da, možda će vam telefoniranje par sati dnevno prisjesti, ali neće kada napokon platite taj izlet u Italiju.

Dijeljenje letaka

Tko barem jednom za vrijeme šetnje gradom nije dobio promotivan letak ili barem vidio osobu koja ih dijeli? Letke koji vam donose informacije o tjednim akcijama lokalnog trgovačkog centra, različitim ponudama ili uslugama ponekad zadržimo, a ponekad nismo previše sigurni čemu služe pa završe u smeću. U svakom slučaju, dijeljenje letaka može biti prilika da popunite novčanik, samo se trebate odlučiti prijaviti za posao na web stranici trgovačkog centra ili na portalima za traženje posla. Dodatna zarada uvijek je korisna, a ovim poslom se možete baviti i svega nekoliko sati dnevno što je odlično za sve koji imaju malo slobodnog vremena – od studenata do kućanica. Tko zna, možda baš dijeleći letke ujedno upoznate i ljubav svog života.

Uz sve nabrojane aktivnosti, postoji i niz drugih načina dodatne zarade, Na primjer, očitavanjem plinskih brojila, skupljanjem sekundarnog otpada ili plastičnih boca, brojanjem prometa ili šetanjem kućnih ljubimaca. Mogućnosti za sigurnu dodatnu zaradu uvijek postoje, samo se trebate odvažiti na neku od njih i krenuti u istraživanje kako je realizirati. Ako se baš ni čemu niste pronašli, onda ste zapravo pritajeni milijunaš.

Related Posts