O migrantima uskoro summit EU – Turska

Europska unija će održati summit o migrantskoj krizi s Turskom narednih tjedana, ali konačan datum još nije određen, rekli su u četvrtak u Valletti dvoje čelnika EU-a, a hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao kako će se najvjerojatnije održati 29. studenoga.

Merkel je rekla kako bi sastanak mogao biti održan krajem studenoga ili početkom prosinca, dok je Tusk kazao kako još nema datuma ali da bi mogao biti još ove godine.  “Dogovoren je summit s Turskom, navjerojatnije u nedjelju popodne, 29. studenoga”, rekao je Milanović nakon završetka neformalnog summita čelnika EU-a u malteškom glavnom gradu Vallettti. Milanović je rekao da je sastanak na vrhu bio prigoda za razmjenu mišljenja o rješavanju migrantske krize kojoj se još ne nazire kraj. “Neki žele staviti prioritet na Afriku poput Talijana, ali to je kronični problem, a ovo je akutni problem i o tome s Turcima treba razgovarati. Rekao sam da moramo biti vrlo šarmantni prema njima jer drukčije ovo neće stati”, rekao je Milanović.

Milanović ističe da jačanje kontrola na vanjskim i unutarnjim granicama Schengena odmah proizvodi kontrareakciju u susjednim zemljama. “To odmah proizvodi kontrareakciju u Kopenhagenu, Amsterdamu, Den Haagu. Slovenija diže ogradu ali samo oko graničnih prijelaza. Hrvatska može uvijek podići ogradu i riješiti svoj problem, ali to nije rješenje”, rekao je Milanović. Na upit da komentira priopćenje slovenskog ministarstva vanjskih poslova da ograda koju podižu nije na hrvatskom, nego na slovenskom teritoriju, Milanović je rekao da je to nebitno. “Je li ograda metar tamo ili ovamo nije bitno, to će se riješiti. Bitno je da to nije rješenje, Slovenija se ne može ograditi”, rekao je.

Milanović je rekao da rješenje vidi na grčko-turskoj granici. “To će Turci morati sami kontrolirati, njihova žandarmerija i obalna straža, koji iz nekog razloga to već dulje ne rade”, rekao je Milanović, dodajući da je Hrvatska kao ispomoć već poslala jednu policijsku postrojbu na tu granicu. “Međutim, to je simbolično, možemo mi poslati još, iako većina država ne daje ni to”, rekao je.
Europska komisija je čelnike EU-a u četvrtak upoznala kako napreduju pregovori s Turskom. Komisija predlaže da EU tijekom 2016. i 2017. osigura pomoć Turskoj od najmanje tri milijarde eura kako bi na svom teritoriju zbrinula sirijske i iračke migrante. Od toga iznosa, 500 milijuna eura išlo bi iz europskog proračuna, a Komisija traži da preostali dio od 2,5 milijarde eura osiguraju zemlje članice.

You may also like