NYT: Rusija u Siriji postigla svoje ciljeve

Moskvi sada preostaje da postigne još jedan cilj: ukidanje sankcija, koje su joj EU i SAD uvele zbog događaja u Ukrajini, piše američki list. Sklopivši sporazum sa Sjedinjenim Državama o primirju u Siriji, Rusija je postigla sve postavljene ciljeve, piše New York Times.

Novinar američkog lista smatra da Moskva u Siriji ima pet glavnih ciljeva: “prekinuti pokušaje smjene režima u zemlji i spriječiti vanjsku potporu tom scenariju”, “osujetiti planove Washingtona da izolira Moskvu”, “dokazati da je Rusija pouzdaniji saveznik od SAD-a”, “demonstrirati moć novog naoružanja “.

Pored toga, novinar smatra da je za Moskvu bilo značajno i smanjiti zabrinutost ruskih građana kada se radi situaciji u susjednoj Ukrajini. “U izvjesnoj mjeri svih ovih pet ciljeva je postignuto”, zaključuje list.

Novinar podsjeća da sporazum o primirju predviđa i obustavljanje napada Zračno-svemirskih snaga Rusije na oružane oporbene skupine u Siriji. On tvrdi da se tu radi o “vještom izlasku iz konflikta”. U članku se isto ističe da rukovodstvo Rusije želi “izbjeći katastrofalne kolapse, kakvi su se dogodili u Iraku, Libiji i Jemenu”, da ne spominjemo “obojene” revolucije u Ukrajini 2004. i u Gruziji 2003. godine.

Sada Moskva treba postići još jedan cilj: ukidanje sankcija, koje su joj EU i SAD uvele zbog događaja u Ukrajini, piše list. Po njegovom mišljenju, u EU više nema jedinstvo po pitanju svrhovitosti očuvanja režima antiruskih sankcija.

You may also like