Rusija liči na „odbačenog ljubavnika koji dugo poslije raskida nastavlja slati ljutite poruke”. Rusija ne voli Sjedinjene Države jer osjeća bespomoćnost i bijes prema neprijatelju kome zavidi, a ovaj osjećaj je doveo i do uspona nacizma u Njemačkoj početkom 20. stoljeća, piše New York Times, a prenosi RT.

„Amerika nas pokušava opkoliti. Konačno smo se uzdigli iz kaosa i vama se to ne sviđa”, navodi komentare novinarka Sabrina Tavernise koje su joj uputili Rusi. Prema njenim riječima, život Rusa se od 1990-ih godina znatno promijenio. S jedne srane oni su postali bogatiji i dobili mogućnost da putuju, dok su s druge strane zauzeli obrambeni stav. Kako kaže, građani Ruske Federacije iz osjećaja zavisti prema neprijatlju počeli su se osjećati kao žrtve.

„Amerika nam gura pod nos svoju demokraciju”, navodi novinarka riječi svog sugovornika. Prema njenom mišljenju, Rusija je kroz povijest imala dosta preduvjeta da ne voli SAD. Ona navodi neprijateljski odnos prema Sjedinjenim Državama u sovjetsko vrijeme, ali i da je se tenzija između RF i Amerike pojavila zbog bombardiranja Srbije i intervencije SAD-a u Iraku. Međutim, još od raspada Sovjetskog Saveza nije bilo ovakvog antiameričkog raspoloženja, koje podržava država.

Kako smatra, u ruskim medijima gotovo ne postoji nezavisan stav, a pad rublja i lišavanje umirovljenika besplatnog prijevoza predstavlja se kao geopolitičko suprotstavljanje SAD-u. (Russia Beyond the Headlines)

Related Posts