NYT: Riskira li SAD s Trumpom III. svjetski rat

Prijetnjama nekim zemljama, američki predsjednik Donald Trump riskira dovesti SAD “na put Trećeg svjetskog rata”, ocijenio je utjecajni republikanski senator Bob Corker, prenosi New York Times.
“Brine me i morao bi brinuti sve one koji vole našu zemlju”, dodao je Corker, nekadašnji pristaša Donalda Trumpa u razgovoru koji je taj list objavio u nedjelju.

Prije tog žestokog napada, vrlo ugledan 65-godišnji senator ocijenio je kako je “šteta da je Bijela kuća postala vrtić za odrasle”, nakon što je bio meta jutarnjih tvitova Donalda Trumpa.

Trump je na Twitteru napisao da ga je “senator Bob Corker preklinjao da ga podrži u reizboru u Tennesseeju. Rekao sam ‘ne’ i odustao je govoreći da ne može pobijediti bez moje podrške”. “Također je želio biti državni tajnik, rekao sam ‘ne, hvala'”, nastavio je republikanski milijarder dodajući da je senator Corker “u velikoj mjeri odgovoran za loš sporazum s Iranom” o nuklearnom programu.

“Kao posljedicu, očekujem da Corker bude negativan glas i usprotivi se našem programu. Nije imao hrabrosti kandidirati se”, zaključio je Trump ne navodeći dodatne detalje.

Pretpostavlja se da je aludirao na izjave od srijede senatora koji je kazao da SAD još nije u kaosu samo zahvaljujući državnom tajniku Rexu Tillersonu, ministru obrane Jimu Mattisu i glavnom tajniku Bijele kuće Johnu Kellyju.

Corker sjedi u Senatu SAD-a u Washingtonu od siječnja 2007. Najavio je 26. rujna da se neće kandidirati za treći mandat na sljedećim senatorskim izborima u studenom 2018.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je obećao da će surađivati s demokratima kako bi se zaštitilo mlade ljude koji su ilegalno došli u SAD kao djeca – zatražio je u nedjelju da se u dogovor uključe novac za financiranje zida na granici i još nekoliko tisuća zaposlenih u imigracijskim uredima, no demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su njegove zahtjeve.

Trumpova lista imigracijskih “načela”, iznesena u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, uključuje oštre mjere protiv maloljetnika bez pratnje koji su ušli u SAD, većinom iz Srednje Amerike. Plan je čelnicima u Kongresu predan u nedjelju navečer.

Bijela kuća želi da plan bude temelj na kojemu će se graditi imigracijska reforma u Kongresu te da uslijedi donošenje zakona koji će zamijeniti DACA-u (Deferred Action for Childhood Arrivals – Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca), program iz vremena Obamine administracije koji je gotovo 800.000 takozvanih “sanjara” štitio od deportacije i osiguravao im radne dozvole, a koji je Trump ukinuo prošli mjesec.

Tumpovi prijedlozi uključuju i zapošljavanje još 370 imigracijskih sudaca, 1000 odvjetnika za imigraciju i carinsku agenciju, 300 saveznih tužitelja i još 10 tisuća agenata za provedbu imigracijskih zakona.

“Predsjednik je jasno pokazao da želi da Kongres djeluje i donese odgovornu imigracijsku reformu zajedno s bilo kakvim zakonom povezanim s DACA-om”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Lindsay Walters.

Trump je Kongresu rekao da ima šest mjeseci da sastavi zakon kojim će pomoći “sanjarima”, koji su tek mali dio od 11 milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u, većinom hispanskoga podrijetla.

Demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su u nedjelju Trumpove zahtjeve . “Rekli smo predsjedniku na sastanku da smo otvoreni za razumne mjere sigurnosti na granici uz Zakon o imigrantima koji su u SAD ušli kao djeca, ali lista prelazi okvire razumnoga. Ovaj prijedlog ne predstavlja pokušaj kompromisa”, istaknulo je dvoje najviših predstavnika demokrata u Kongresu, senator Chuck Schumer i zastupnica Nancy Pelosi u zajedničkom priopćenju.

“Popis uključuje zid, koji je eksplicitno izbačen iz pregovora”, dodali su.

You may also like

0 comments