NYT: Čak je i naftni sektor Venezuele u problemima

Venezuelanske platforme za bušenje i crpljenje nafte, u stanju su mirovanja već nekoliko tjedana, jer nedostaje dio opreme. Drugu su platformu napale naoružane bande. Mnogi naftni djelatnici su plaćeni toliko malo da umiru od gladi.

Ovo je opis naftne industrije koja je imala toliko profita da je pokrenula socijalističku industriju sa željom pokroviteljstva države nad građanima. No zapala je u potpuno rasulo. Kako bismo to oslikali, valja uvidjeti kako ova zemlja sa velikim naftnim rezervama počinje uvoziti naftu iz svoga najljučeg neprijatelja, SAD-a.

U ovoj zemlji nafta čini polovicu prihoda proračuna, državna kompanija ima profit od 20 mislijardi dolara godišnje, alli novca permanentno nedostaje, u zemlji gdje se sve troši na kupovinu socijalnog mira i ekstremnu korupciju establishementa.

Zbog lošeg upravljanja, čak niti Kuba više ne želi njihovu naftu, te se okreće Ruisji. Posebno je to tragično u zemlji gdje je nafta bila važna za nacionalni identitet i prkos SAD-u.

Tako početkom ove godine SAD počinje isporučivati više od 50 tisuća barela nafte Venezueli dnevno, koje venezuelanska kompanija dalje izvozi, samo kako bi održala privid industrije, piše The New York Times.

You may also like

0 comments