Nuklearna elektrana Černobil ostala bez struje

Radijacija nepoznata

Nuklearna elektrana Černobil u potpunosti je isključena s električne mreže uslijed djelovanja ruskih napadača, izvijestio je operater sustava Ukrenergo.

“Zbog vojnih akcija ruskih okupatora nuklearna elektrana u Černobilu u potpunosti je isključena iz električne mreže. Nuklearna stanica nema napajanje. Vojne akcije su u tijeku, tako da nema mogućnosti za obnovu vodova”, rekao je Ukrenergo u izjavi, a prenosi Interfax-Ukraine.

Ukrajinski dužnosnici kažu da ne znaju kolika je razina radijacije u Černobilu, nakon što su ga ruske snage zauzele ranije tijekom invazije, navodi Sky News.

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka upozorila je da bi radioaktivne tvari mogle biti ispuštene iz ugašene nuklearne elektrane Černobil jer ne može hladiti istrošeno nuklearno gorivo nakon što je prekinuto napajanje, piše Al Jazeera.

Energoatom navodi da radovi na popravku priključka i ponovnom napajanju elektrane, koju su zauzele ruske trupe, nisu mogući jer se na tom području vode borbe, donosi N1.

Bivša ukrajinska nuklearna elektrana u Černobilu sve je više izolirana od vanjskog svijeta otkako su je zauzele ruske snage, upozorava IAEA.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je u elektrani konstantno na dužnosti oko 210 tehničara i djelatnika osiguranja jer pod ruskom kontrolom nije bilo zamjene smjena.

Imaju hrane i vode, ali njihova situacija je sve gora.

Osim toga, IAEA više nema kontakt sa sustavima za monitoring koji prate nuklearni materijal u elektrani.

You may also like