Novotny: Panama Papers je političko, a ne ekonomsko pitanje

Gost Novog dana bio je ekonomski analitičar Damir Novotny koji je komentirao aferu curenja dokumenata ‘Panama papers’.

Je li ovo jedan od najvećih skandala kad je riječ o financijskim malverzacijama? Moglo bi se tako reći, ali postoje već desetljećima porezne oaze koje imaju posebne porezne režime s niskim ili nikavim porezima za nerezidentske kompanije odnosno za fizičke osobe koje žele sebi smanjiti porez na dohodak. To nije novo. Najpoznatije takve oaze su Djevičanski Otoci, Bahami, a u EU su to Luksemburg i Irska.

Koje off shore poslovanje je legalno, a koje nije? Vidimo iz informacija da se ne radi o brojnim kompanijama iz EU i SAD-a nego izuzecima. One zemlje koje imaju razvijene institucije nadziru porezni sustav. To se više događa u sivoj zoni gdje se nastoje sakriti tokovi novca. Ako se radi ‘crnim’ načinima poslovanja onda se takve transakcije rade na taj način. Postoji i svjetliji dio gdje poduzeća smjeste sjedišta poduzeća u takvim zemljama i jednostavno dolazi do prelijevanja preznog opterećanja.

Zašto pojednici koriste ove off shorte kompanije? Jesu li takvi računi izvan dosega institucija? Postoje dva motiva – jedan je da se sakriju potpuno tokovi novca iz nelegalnih aktivnosti i drugi je da se legalni novac premjesti u zemlje koje nemaju oporezivanje dohotka. Moramo to razlikovati. Hrvatska ima porez koji naplaćuje za premještanje novca na off shore kompanije. Većina zemalja ima takve poreze, to su porezi po odbitku. Ne vidim razlog da netko legalno stečen novac tako prebacuje.

Možemo li nešto više učniti kad je riječ o utaji poreza, trebaju li bolji zakoni? Zakoni su dobri. Ako imamo poreze po odbitku novac koji se zaradi će proći kroz porezni sustav. Problem je kad se namjerno ne prijavljuju porezi.

Šta se događa s političarima koji su koristili ove kompanije? Početkom 90′ je to bio čest slučaj. Naravno to je političko pitanje i moraju snositi političke odgovornosti kao što se sad događa na Islandu. Islandski premijer je zagovarao transparentnost a on prvi nije bio transparentan. Sportaši su na vrhu tog popisa – Uli Hoennes je imao u Bavarskoj problema s poreznim vlastima. Njemačka vlada je napravila dobar set mjera i dala je mogućnost da se takve transakcije priznaju i da se smanji porezno opterećenje.

Jučer su na Islandu bili prosvjedi – slažete li se da ovo nije samo skandal na ekonomskom planu nego i društvenom? To je i glavni problem. U ekonomskom smislu to i nije problem jer su to marginalni događaji. Nema velikih kompanija koje svoju reputaciju štite na ovaj način. Ovdje se radi o slučajevima iz zemalja u tranzicijama gdje su se bogatstva sumnjivo stjecala. Tako da se radi o političkim štetama, o kulturnim i etičkim pitanjima više nego ekonomskim. To je dokaz da institucionalni razvoj nema alternativu. Ovdje baš nema puno kineskih bogataša jer oni imaju porezni sustav koji im je naklonjen.

You may also like