Novotny: Ne mora značiti da bi Trump bio loš predsjednik

Uoči završnice predsjedničkih izbora u SAD-u oglasio se i Wall Street s vlastitom analizom tko će pobijediti i što će biti s tržištem dionica ukoliko ne pobijedi Hilary Clinton. Najveće američke banke, kako javlja CNBC, složile su se da je tržište naklonjeno Hilary Clinton i njezina bi pobjeda bila najpovoljnija za rast dionica, no jedina varijanta koja je lošija od pobjede Donalda Trumpa jest ukoliko niti jedan od kandidata ne bi osvojio dovoljan broj glasova, što bi dovelo do daljnje neizvjesnosti.  

Ugledni ekonomski analitičar Damir Novotny u razgovoru za direkno.hr prokomentirao je što će se dogoditi ukoliko na američkim izborima pobijedi Hilary Clinton, a što će biti u slučaju da pobijedi Donald Trump.

Na upit hoće li vanjska politika utjecati na tržište dionica, Damir Novotny je odgovorio kako misli da bez obzira na to tko će pobijediti neće doći do bitnih promjena američke politike koja bi mogla utjecati na ekonomska kretanja i promjene u cijenama dionica, niti u smjeru vanjske niti unutarnje politike.

“Možemo se prisjetiti slične situcije s Ronaldom Reaganom koji je obećavao da će njegov prvi potez biti bombardiranje Moskve, ali se na kraju pokazalo da je bio jedan od najboljih američkih predsjednika”, rekao je Novotny i dodao kako se ovdje postavlja jedno drugo pitanje, a to je: “Imaju li u unutarnjepolitičkom smislu Amerikanci sami problema oko razumijevanja političkih smjerova Donalda Trumpa?”

Što se tiče oscilacije dolara i dugoročnijih potresa na globalnom tržištu, budući da je dolar općeprihvaćena valuta svjetske trgovine, Novotny je istaknuo kako ne vjeruje da će doći do takvog scenarija.

“Američka ekonomija je već prošla transformaciju iz industrijskog u postindustrijsko vrijeme. Tu su vodeće tehnološke korporacije i čitav niz uspješnih tvrtki koje odlično posluju. Odnos dolara u odnosu na druge valute ovisit će prije svega o snazi amaričke ekonomije a ne o tome tko sjedi u izvršnoj vlasti u Washingtonu. Američka ekonomija je imala snažan rast u zadnjih 10-ak godina koji je bez presedana u američkoj povijesti i ona je daleko ispred svojih globalnih konkurenata”, rekao je Novotny.

No, što se tiče potpisivanja TIPP-a (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) situacija je ipak neizvjesna, smatra Novotny.

“Mi ne znamo kakav je odnos Donalda Trumpa prema Sporazumu o transatlantskom partnerstvu s EU koji je u ovom trenutku zamrznut. To ne znamo jer u EU postoji otpor prema tome sporazumu. Bez obzira tko pobijedi doći će do redefiniranja toga sporazuma po uzoru na CETA- u (sporazum o slobodnoj trgovini Kanade i EU) koji ima dvogodišnji probni rok. U tom vremenu vidjet će se učinci sporazuma CETA. Onda će ga članice EU ratificitati ili neće. Tako će biti i s TIPP-om”, istaknuoe je Novotny i dodao kako jasan odnos prema time sporazumu nema niti Clinton.

“Ona je u načelu protiv ovog sporazuma. No, ako postane predsjednica, ništa nije isključeno. Stoga nam je sudbina nejasna. Postoji interes da se sporazum potpiše ali ne u sadašnjem obliku. Clinton bi mogla pristati na novu varijantu sporazuma”, zaključio je Novotny.

You may also like

0 comments