Novost ministarstvo demografije i Bruna Esih umjesto Hasanbegovića

Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u subotu pred prostorijama HDZ-a kako će doći vrijeme kada će govoriti i o ministrima, a danas će s predsjednikom Kluba HDZ-a Brankom Bačićem definirati saborske obveze, predsjednike i potpredsjednike odbora, ljude koji će govoriti uime Kluba.

Na upit je li mu Andrej Plenković rekao imena budućih ministara odgovorio je kako će “to ostaviti između njih”. “Doći će vrijeme kad ćemo govoriti i o ministrima, rekao je dodavši, kako danas imaju konzultacije s kolegom Brankom Bačićem oko idućeg tjedna, oko saborskih obveza.

Razgovarat će se, kako je istaknuo, o definiranju predsjednika i potpredsjednika odbora te ljude koji će govoriti u ime kluba o predviđenim točkama. “Ima dosta posla, napravili jesmo dosta, ali ima još puno stvari koje su ispred nas”, rekao je Jandroković.

Važnim je ocijenio ustrojavanje posebnoga ministarstva za demografiju. To je jedna novost, jer strašno je loša slika u tom smislu za Hrvatsku, napomenuo je dodavši kako bez nove djece, bez ljudi koji će živjeti ovdje, svi napori koje činimo nemaju puno smisla. “Utvrdili smo demografiju kao jedan od prioriteta i iz tog razloga je demografija dobila i svoje ministarstvo”, rekao je dodavši kako postoji čitav niz mjera, ali da će o tome govoriti stručnjaci.

Središnji državni ured za šport trebao bi, kako je rekao, jače podupirati amaterski i sveučilištni šport. “Za šport smo htjeli poseban Središnji državni ured, s obzirom na važnost športa, ne samo vrhunskog, nego i školskog, sveučilišnog, amaterskog”, naglasio je Jandroković dodavši kako HDZ smatra da šport treba jače podupirati iz državnih institucija.

Podsjetio je i kako su razgovarali s istaknutim ljudima iz športa te istaknuo kako se svi slažu da je ovo jako dobar način da se napravi važan pomak.

Iako mandatar krije svoj novi kabinet kao zmija noge, pojedini mediji pišu o tome da bi vruću fotelju kontroverznog Zlatka Hasabegovića u Ministarstvu kulture mogla uzeti nimalo manje kontroverzna – Bruna Esih. No, kako to obično biva u ovoj fazi konstituiranja Vlade ili pojedinih politika, u javnost obično dospijevaju informacije koje izazivaju uznemirenost.

Bruna Esih ima nekoliko prednosti u ovoj utrci: značila bi popunjavanje ženske kvote u Vladi, desnica je, a nije Zlatko Hasanbegović, a za Sabor bi značila zastupnicu manje koja se može odmetnuti od većine, budući da je nezavisna zastupnica. Osim toga, Bruna Esih je bila izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović u Bleiburgu, a nije tajna da Plenković ponajviše drži do mišljenja svojih kolega diplomatskog porijekla u politici.

U svakom slučaju, treba pričekati idući tjedan i konačnu odluku Andreja Plenkovića. Ne treba zanemariti da za popunjavanje ženske kvote ima i Ninu Obuljen, koja je usprkos napadima “navijača” Zlatka Hasanbegovića, ipak najbliže kompromisnom rješenju za taj resor.

Zagovornica lustracije, koja svoj znanstveni rad na Institutu Ivo Pilar uglavnom radi oko komunističkih zločina, svojevremeno je na pitanje tportala o tome je li tijekom svog znanstvenog istraživanja došla do točne brojke stradalih na Bleiburgu i Križnom putu, kazala da ne bi izlazila s brojkama, ali i da je na okruglom stolu, u organizaciji udruge Hrvatski križni put, kojoj je na čelu, demograf Stjepan Šterc iznio “najnovije podatke, na temelju preciznih demografskih pokazatelja, koji govore o mogućih gotovo 500 tisuća žrtava”.

You may also like

0 comments