Home TribinaAnalize Novo ruho stare ljevice

Novo ruho stare ljevice

by admin

Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice, pohvalio se kako se u njegovu stranku masovno učlanjuju razni ljudi, od radničke klase do uglednih ljevičara. Navodno je riječ o tristo online pristupnica. Markovina je u intervjuu za Novi List izjavio kako će ‘nakon blagdana razraditi program, i to po sektorima’.

Piše Pavao Škoko Gavranović

Od kuda krenuti. Prije svega, ime stranke imputira da je riječ o nečemu još novom i neviđenom, dakako, na osnivačkoj skupštini sve je bilo viđeno i u političkom žargonu prežvakano. Nova ljevica ima svojstveno neizgovorivu kraticu, samo pokušajte zamisliti Bagu kako izgovara ‘NLJ uživa podršku 0,5% ispitanika’. Ime definitivno ne odgovara strukturi članstva, a kratica jednostavno ne odgovara jeziku.

Markovina je nastavio naglašavajući potrebu da se izradi program stranke i to po sektorima. Nejasno mi je kako se inače radi program stranke, ako ne po sektorima. Očito mu netko malo stariji i malo manje nov od njega govori što i kako treba raditi. Upravo tu dolazimo do pravog problema NLJ. U ovoj novoj stranci okupio se stari kadar kojeg čak ni Milanović nije mogao podnijeti. Po skupštini se vidjelo da najviše interesa spram Nove ljevice imaju stari SDP-ovci.

Ništa čudo jer stranke tipa NLJ imaju šanse osvojiti do 7% u trenutnoj političkoj konstataciji. HDZ i SDP drže po prilici 65% ukupnog broja birača, Most još 10%, ŽZ i partneri oko 8% te još 10% otpada na sve ostale strančice. Ovo ostavlja prostor od 7% kojega NLJ može iskoristiti kako bi ušla u Sabor i postala bitna koliko i HNS ili ŽZ. Točnije rečeno, kako bi dobili prostor za proklamiranje svoje poruke.

Kakva je ta poruka? Mislim da se ona najbolje sažima u odgovoru vrlog predsjednika Markovine koji još nije napravio svoj Twitter profil. Pa kakav je to new age ljevičar, a nema ni Twitter?

Razgovarat ćemo s Radničkom frontom, naročito u Zagrebu, s veteranima borbe u Varšavskoj, s protivnicima gradnje crkve u parku na Savici, s ljudima koji se bore za zaštitu Cvjetnog trga, s Kulturnjacima2016… U Splitu ćemo razgovarati sa zaštitarima Marjana i protivnicima novog generalnog urbanističkog plana; u Puli, ako uspijemo, s borcima za Muzil, u Dubrovniku možda s protivnicima golf igrališta na Srđu.

Očito je iz ove rečenice kako će Nova ljevica biti stranka potpomognuta NGO sektorom koji desetljećima živi od državnog proračuna. Onog istog kojega pune odvratni kapitalisti. Znate, oni koji bi na Srđu napravili golf terene i zaposlili stotine ljudi. Izgradili bi na stotine novih stanova što bi srušilo prenapuhanu cijenu stanova u Dubrovniku. Znate, to je super stvar za sve mlade obitelji jer će za daleko manje novaca moći kupiti stan i moći će ostati u Dubrovniku. No, kaj NLJ briga za to, i ovako i onako će im u programu, poprilično sam siguran, pisati kako je država zadužena za stambeno zbrinjavanje puka.

U svakom slučaju, stiže nova stranka starog kadra, neizgovoriva imena, orijentirana protiv svega dobroga u našem društvu i ekonomiji te stranka koja je itekako u poziciji ući u Sabor, možda čak i izbaciti ŽZ iz sabora. To je vjerojatno jedina korist od te NLJ.

Autor je politički komentator našeg portala.

Related Posts