Novo hrvatsko zaduženje na domaćem tržištu

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu drugu tranšu obveznica s dospijećem 2026. godine u iznosu od 4 milijarde kuna i prinosom od 3,99 posto, čime je prošireno izdanje obveznica iz lanjskog prosinca.

Knjige upisa bile su otvorene u srijedu u 9 sati, a zatvorene isti dan u podne, priopćilo je u četvrtak to ministarstvo na svojoj internetskoj stranici. “Zbog iznimno velike potražnje, knjige upisa zatvorene su pola sata ranije od inicijalno najavljenog, prvi puta u povijesti od kada RH izdaje obveznice na domaćem tržištu kapitala”, navode iz Ministarstva financija.

Ističu i to da je interes investitora bio značajan, da je premašio 10 milijardi kuna, odnosno bio je više od 2,5 puta iznad planiranog iznosa izdanja, kao i na kvalitetnu ponudu. To je omogućilo Hrvatskoj da izda obveznice po cijeni 102,248 posto, uz prinos od 3,99 posto te minimalnu premiju za novo izdanje od 2 bazna boda, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

U inicijalnom izdanju u prosincu prošle godine, Ministarstvo financija izdalo je na domaćem tržištu obveznice u iznosu od 6 milijardi kuna, s kuponskom kamatnom stopom od 4,25 posto. Obveznice su tada izdane uz prinos od 4,4 posto, bez premije za novo izdanje.

You may also like

0 comments