Novinić: Izravna strana ulaganja mogla bi narasti na 1.5 milijardi eura

Izravna strana ulaganja (FDI) mogla bi ove godine biti veća od 1,5 milijardi eura, rekao je u četvrtak na okruglom stolu o mjerenju konkurentnosti ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) Damir Novinić.

Očekujem rezultat sličan kao prošle godine. Nezahvalno je špekulirati, prošle godine smo imali velik dio kružnih investicija, a ako ih maknemo očekujem ove godine više nego je bilo prošle, iznad 1,5 milijardi eura izravnih stranih ulaganja, rekao je Novinić. Naveo je da investitori najčešće kažu da su u Hrvatsku došli zbog ljudi odnosno kvalitete i produktivnosti radne snage. Pored toga, imamo dobru poslovnu i komunalnu infrastrukturu, a skraćeni su i rokovi za dobivanje građevinskih dozvola, kazao je.

Novinić je rekao i kako su investicije samo jedna od sastavnica rasta BDP-a, no same nisu dovoljne za “velike brojke”. Kazao je i kako još uvijek ima prostora za rast i to posebice privatnih investicija.

Iz Svjetske banke su poručili kako je proces poboljšanja metodologije mjerenja konkurentnosti koji je započeo prošlogodišnjim izvješćem Doing Business završen i predstavlja sustavno nastojanje da se mjerenje kvalitete uvrsti u većinu pokazatelja, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, upis vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova, suzbijanje nelikvidnosti, dostupnost kredita i zaštita manjinskih ulagača. Viša ekonomistica ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Mađarević-Šujster ističe kako hrvatsko gospodarstvo djeluje u regiji koja je najdinamičnija u poboljšanju regulacije poslovanja u svijetu i predstavlja pozitivan izazov za hrvatsku administraciju.

Hrvatska je puno bolje pozicinirana nego prema prethodnoj metodologiji, ona je danas po Doing Business izvješću 40. u svijetu i vidi se konstantno poboljšanje u zadnjih šest godina u odnosu na najbolje pozicionirane zemlje, kazala je.

Dodala je i kako Hrvatska danas djeluje na tržištu koje je najkonkurentnije i najdinamičnije na svijetu te da sve zemlje u okruženju provode promjene i to ubrzano. Stoga je potrebno voditi računa o brzini promjena, kazala je. Smatra kako i dalje treba inzistirati na mijenjanju procesa, ubrzavanju izdavanja dozvola, poboljšanju produktivnosti javnih službenika itd. Ekonomist Mladen Vedriš je kazao kako je neophodno objasniti razloge aktualnog gospodarskog stanja u Hrvatskoj kako bi se potreba za reformama mogla najprije razumjeti, zatim prihvatiti i onda te reforme provesti. Okrugli stol je održan u organizaciji Agencije za investicije i konkurentnost i Svjetske banke.

You may also like