Novi zračni napade arapske koalicije u Jemenu

Zračni napadi arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom ubili su 30 civila na tržnici na sjeveru Jemena, javlja Saba, agencija pobunjenih Hutija u nedjelju dok se posrednici trude dogovoriti humanitarni prekid vatre u sukobu u kojem je od ožujka ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Arapska koalicija napada pobunjeničke Hutije i njihove saveznike lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu od ožujka nastojeći vratiti na vlast predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija na vlast koji se sklonio u Saudijsku Arabiju. “Saudijski neprijatelj ciljao je građane dok su kupovali na tržnici u gradu Ahemu” u pokrajini Hadža, javlja Saba. Prema prvim podacima 30 je civila ubijeno, a neodređen broj je ranjenih. Stanovnici su potvrdili zračni napad na tržnicu, ali nisu naveli broj žrtava. Glasnogovornik arapske koalicije nije bio dostupan za komentar, javlja Reuters.

Saba je javila da su Hutiji raketirali položaje saudijske vojske uključivo vojnu zračnu luku u južnome gradu Nadžranu. Agencija navodi da je to odgovor na saudijsku agresiju protiv Jemena. Sukobi se odvijaju dok posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Ismail Ould Šeik Ahmed pokušava dogovoriti prekid vatre do kraja muslimanskog svetog mjeseca ramazana 17. srpnja radi dostave humanitarne pomoći. Šeik Ahmed treba u nedjelju stići u Sanu na sastanak s Hutijima nakon što je u Muscatu u Omanu razgovarao s predstavnicima arapske koalicije.

UN je prošli tjedan rat u Jemenu okvalificirao razinom 3 humanitarne krize, što je najteža kategorija. U petak je UN upozorio humanitarne organizacije da budu spremne uspije li se dogovoriti prekid vatre kako bi se pomoglo 21 milijun ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna. Sličan petodnevni humanitarni prekid vatre bio je organiziran u svibnju, no prema organizacijama to vrijeme nije bilo dostatno da bi se pomoglo svima potrebitima u Jemenu.

You may also like