U glavnom gradu Tadžikistanka održano je 14. i 15. rujna zasjedanje Vijeća kolektivne sigurnosti ODKB-a, na kojoj su prisustvovali predstavnici svih država-članica, između ostalog i ruski predsjednik Vladimir Putin. Nastupajući na zasjedanju Putin je izjavio da je teroristička grupacija IDIL postala izvor ozbiljne prijetnje ne samo za Bliski istok, nego i za države ODKB-a.

”Raspon aktivnosti te organizacije daleko prelazi granice Iraka, Sirije”, izjavio je Putin za RIA Novosti. ”Njihovi planovi su proširiti aktivnost na Europu, Rusiju, Središnju i Jugoistočnu Aziju, to nas uznemirava”. Predsjednik je isto izrazio bojazan da će nakon odlaska Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć iz Afganistana s teritorija te države u Središnju Aziju prodrijeti ekstremističke grupacije. Osim toga, Putin je iskritizirao politiku zapadnih država u Siriji, pozvavši da se ”odustane od dvojnih standarda, od politike izravnog ili indirektnog korištenja pojedinih terorističkih grupacija radi postizanja vlastitih geopolitičkih ciljeva” te je ponovno podcrtao da se neće moći istjerati IDIL iz Sirije bez suradnje sa sirijskim vlastima, piše Russia Beyonde the Headlines.

Drugi sudionici summita isto vide prijetnju u rastućoj aktivnosti IDIL-a te pokušavaju poboljšati mehanizme uzajamne suradnje ODKB-a za suprotstavljanje teroristima. Bjeloruski predsjednik Aleksandr Lukašenko je istupio s idejom da se ”odredi regionalni sistem protuzračne obrane” i pojača vojna pomoć organizaciji. Njegov armenski kolega Serž Sargsjan izjavio je da je potrebno sljedeće godine prihvatiti strategiju kolektivne sigurnosti ODKB-a. ”ODKB je trenutno učinkovita organizacija: na račun zajedničke aktivnosti obavještajnih službi, bez primjene vojske zasad uspjevaju blokirati pokušaje prodiranja islamskih ekstremista u regiju”, iskomentirao je Vladimir Žarihin, zamjenik direktora Instituta država ZND-a. Ujedno, Aleksej Malašenko, stručnjak za Središnju Aziju i stručnjak Moskovskog centra Carnegie, podsjetio je da oružane snage ODKB-a zasad nisu sudjelovale ni u jednom oružanom sukobu, pa je suviše preuranjeno govoriti o njihovoj učinkovitosti: ”O vojnoj snazi ODKB-a danas se ništa točno ne zna, jer nitko nikad nije vidio tu organizaciju u akciji. Zajedničke vježbe su nešto što je jako dobro, no one se uvijek razlikuju od realnih akcija”.

Sudeći po izjavama sudionika summita, ODKB se ozbiljno odnosi prema problemu IDIL. Recimo, predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbaev je izrazio uznemirenost zbog povećanja broja građana država-članica ODKB-a u redovima ekstremista, a generalni tajnik ODKB-a Nikolaj Bordjuža priopćio je da su obavještajne službe organizacije pronašle više od 57 000 stranica, koje su otvorene radi vrbovanja stanovnika Središnje Azije u IDIL-u. Isto tako, Aleksej Malašenko smatra da prijetnja IDIL-a u Središnjoj Aziji je pomalo preuveličena: ”Danas militanti IDIL-a ratuju u Siriji i Iraku kako bi njihova kvazi-država de facto ostala čitava. Da, postoje izjave o planovima širenja, između ostalog, i u Središnju Aziju, ali to su zasad samo izjave. Opasnost upada IDIL-a u regiju postoji, ali je mediji preuveličavaju. Uspjeh ili pad islamista u Središnjoj Aziji jako ovisi o tome koliko se učinkovito tamošnji režimi razračunavaju s nastalim društvenim problemima, bore s korupcijom i siromaštvom”.

Related Posts