Novi vojni savez protiv Daeša – 34 zemlje

Saudijska Arabija objavila je da se 34 uglavnom islamskih država ujedinjuje u novi vojni savez u borbi protiv terorizma, objavili su državni mediji, a u koaliciji nisu Iran, Afganistan, Irak ni Sirija. Zajednički operativni centar treba biti uspostavljen u saudijskome glavnom gradu Rijadu. U savezu su azijske, afričke i arapske zemlje, no Iran, glavni regionalni rival Saudijskoj Arabiji, nije u koaliciji.

Savez se osniva u vrijeme sve jačeg pritiska na zaljevske zemlje da učine više u borbi protiv tzv. Islamske države. Saudijski ministar obrane Mohamed bin Salman rekao je da će novi savez koordinirati napore protiv ekstremista u Iraku, Libiji, Egiptu i Afganistanu. Afganistan, Irak i Sirija nisu u koaliciji. “Ovo je znak budnosti islamskog svijeta u borbi protiv te bolesti (islamskog ekstremizma) koja je nanijela štete islamskom svijetu”, rekao je saudijski princ Mohamed. “Trenutno, svaka muslimanska zemlja bori se protiv terorizma zasebno, zato je važno koordinirati napore”, dodao je.

Koalicija se neće samo fokusirati na borbu protiv IS-a, rekao je. Državna novinska agencija SPA objavila je da je deset drugih “islamskih zemalja” izrazilo potporu, uključujući Indoneziju. U objavi o stvaranju koalicije, agencija SPA navodi da islam zabranjuje “korupciju i destrukciju u svijetu” i da teroristi predstavljaju “ozbiljno kršenje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, posebice prava na život i pravo na sigurnost”. Saudijska Arabija članica je koalicije pod vodstvom SAD-a protiv IS-a i predvodi vojnu intervenciju u Jemenu protiv šijitskih Hutu pobunjenika.

You may also like

0 comments