Novi vjetropark u Hercegovini

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB) otvorila je u srijedu Vjetroelektranu Mesihovina vrijednu 83 milijuna eura, iz čijih pogona će se godišnje proizvoditi električna energija dovoljna za opskrbu 27.500 kućanstava.
U izgradnju vjetroparka investirano je 82 milijuna eura od čega je najveći dio financirala Njemačka državna banka za obnovu i razvoj (KfW).

U vjetroelektranu Mesihovina ugrađena su 22 vjetroagregata ukupne instalirane snage 50,6 megavata i godišnje proizvodnje od oko 165,17 gigavatsati električne energije.

Vjetropark je otvorila predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. “Elektroprivreda HZHB prva je u BiH prešla s riječi na djelo i izgradila ovakav objekt na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Ovime pokazujemo da su Hercegbosanska županija, a i Bosna i Hercegovina, siguran prostor za strane investicije”, rekla je Krišto.

Po riječima generalnog direktora EP HZ HB-a Marinka Gilje, uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovatsati godišnje, Vjetroelektrana Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava. Najavio je gradnju crpne hidroelektrane Vrilo vrijedne oko 90 milijuna eura.

You may also like

0 comments