Novi val korona virusa i izbori u SAD-u spustili cijenu nafte

Opskrba iz Azerbajdžana u fokusu
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara budući da trgovce brine veliki rast broja novozaraženih koronavirusom u Europi i SAD-u a oprezni su i uoči prve debate dvojice kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila  41,80 dolara, a na američkom je tržištu cijena barela pala na 39,79 dolara.

Reutersovi izračuni pokazuju da je do utorka više od milijun ljudi širom svijeta umrlo od posljedica zaraze koronavirusom, koja je bacila na koljena svjetsko gospodarstvo i potražnju za gorivima.

Čelnici vodećih trgovačkih kuća u svijetu prognoziraju slabi oporavak potražnje za naftom u sljedećim mjesecima a možda i godinama i stagnaciju cijena zbog pandemije koronavirusa. Tako su službeni podaci iz Japana, četvrtog kupca sirove nafte u svijetu, pokazali da je uvoz u kolovozu bio više nego četvrtinu manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Trgovci su danas na oprezu i uoči prve rasprave kandidata na američkim predsjedničkim izborima, demokrata Joea Bidena i republikanca Donalda Trumpa.

Ulagači se nadaju novim programima potpore američkom gospodarstvu u koronakrizi. Zastupnici demokrata objavili su novi, “kompromisni” prijedlog zakona o potpori, vrijedan 2.200 milijardi dolara, prema riječima predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

U fokusu je pozornosti naftnih tržišta potražnja pa će se pozorno pratiti i podaci o zalihama u prošlom tjednu, koje će Američki institut za naftu (API) objaviti tokom dana. Vlada će službene brojke objaviti sutra. Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali da će API-jevo izvješće pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,4 milijuna barela, ali i pad zaliha benzina, za 1,6 milijuna barela, te pad zaliha derivata, za skromnih 800.000 barela.

Tržište pozorno prati i sukob Armenije i Azerbejdžana oko regije Nagorno-Karabah, jer bi njegova eskalacija mogla omesti izvoz nafte i plina iz Azerbajdžana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 41,61 dolar, što znači daje oslabila 32 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments