Novi uvjeti za privatizaciju javne imovine

Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja državnom imovinom i vodi privatizacijske procese objavio je u ponedjeljak kasno navečer da uvjeti koje je britanski fond Cinven dodatno iznio u svojoj ponudi za kupnju Telekoma Slovenije nisu prihvatljivi.

Cinven je za kupnju slovenskog teleoperatera najprije u prvotnoj ponudi predložio 130 eura za dionicu, pri čemu je isplatu 20 eura od toga vezao uz poslovne rezultate Telekoma i završetak sudskih postupaka koje protiv njega vode konkurenti na tržištu, ali je prošlog tjedna kao dodatni uvjet za kupnju iznio povoljan završetak postupaka regulatornih agencija u Sloveniji i Makedoniji koji se vode u vezi s preuzimanjem manjeg slovenskog operatera Debitel i odobrenjem zajedničkog “joint venture” posla slovenskog i austrijskog telekoma na podurčju mobilne telefonije u Republici Makedoniji.

Predsjednik SDH-a Matej Pirc izjavio je za Slovensku televiziju da su za SDH dodatni uvjeti Cinvena neprihvatljivi jer bi vlasnici Telekoma Slovenije bili izloženi dodatnom riziku smanjivanja cijene. Predstavnik Cinvena za Sloveniju Igor Štemberger izjavio je večeras da još nema službene reakcije Cinvena na današnji zaključak SDH-a, ali da ga on osobno ne shvaća kao definitivno odbijanje ponude nego sugeriranje da je potrebno dodatno vrijeme za pregovore. “Telekom Slovenije treba strateškog vlasnika, nekoga tko će znati upravljati njegovom imovinom”, kazao je Štemberger za Slovensku televiziju.

Zbog informacija da posao s prodajom Telekoma Slovenije u sadašnjoj fazi možda ipak neće biti realiziran, cijena dionica Telekoma Slovenije u ponedjeljak je pala za dodatnih 6 posto, pa se njome trgovalo po 93 eura. Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je u parlamentu odbacio tvrdnje da je sam bio protiv prodaje Telekoma dok još nije bio premijer, rekavši da odgađanje privatizacije i političko manipuliranje smanjuju vrijednost državne imovine i samog Telekoma te da odluku o tome hoće li on biti prodan mora bez političkih utjecaja donijeti Slovenski državni holding.

You may also like