Novi trendovi u brodskom prometu

Dekarbonizacija

Grupa međunarodnih korporacija uključujući Amazon, Ikeu i Unilever, obvezala se kako će od 2040. koristiti samo brodove s nultom emisijom stakleničkih plinova za prijevoz svog tereta. To je za sada najveći korak prema dekarbonizaciji oceanskih plovidbi.

Obećanje devet multinacionalnih kompanija trebalo bi pomorskim grupama i drugima dati sigurnost da ulažu u brodove, infrastrukturu i gorivo potrebno za smanjenje emisija stakleničkih plinova u ovom sektoru.

Prema podacima Svjetskog instituta za resurse, pomorski transport je odgovoran za 1,7 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, dok ga Međunarodna pomorska organizacija (IMO), regulator UN -a za brodarstvo, procjenjuje na 2,9 posto.

Dekarboniziranje plovidbi uključivat će ulaganje milijardi dolara u redizajn flote i proizvodnju novih goriva kao što su zeleni amonijak, metanol i vodik.

Grupa tvrtki, koja također uključuje vlasnike Zare Inditex, Michelina, Patagonije Brooks Running,a Frog Bikes i Tchiboa, poručuje kako gorivo koje će koristiti mora biti i proizvedeno s nultom emisijom stakleničkih plinova, piše Novac.hr

You may also like

0 comments