Novi sukobi u Ukrajini

AVDIIVKA, Ukrajinska vojska je u četvrtak počela dijeliti hranu stanovnicima Avdiivke, gdje je žarište borba u kojima već peti dan sudjeluju ukrajinski vojnici i proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Ove borbe, najsilovitije nakon primirja uspostavljenog u prosincu, ujedno su i prve nakon inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se zauzima za približavanje Rusiji koju Kijev i Europska unija optužuju da vojno pomaže separatistima.

Vojnici obaju tabora nastavili su sukob u noći na četvrtak raketnom i minobacačkom paljbom, u kojoj je poginula jedna stanovnica, pa se broj poginulih nakon obnove sukoba popeo na 20.

Dok je temperatura na tom području pala ispod -20 Celzijevih stupnjeva, dvadesetak tisuća stanovnika Avdiivke mora se boriti i s nestašicom vode za piće i s prekidima u dopremi toplinske energije zbog oštećenja elektrocentrale u tome gradu.

Još se ne zna tko je odgovoran za prekid primirja i obje strane, ukrajinski vojnici i proruski pobunjenici, međusobno se optužuju. Avdiivka, na crti bojišta, u rukama je ukrajinske vojske. Ukrajinski vojnici su rekli za AFP da su ih tijekom vikenda iznenadili napadi pobunjenika koji su bili par kilometara južnije.

Usto je novinar AFP-a tijekom noći bio svjedok napada pobunjenika na ukrajinske položaje.

Ukrajinska diplomacija je u četvrtak demantirala ruske optužbe da je Kijev pojačao napade ne bi li privukao međunarodnu pozornost na gotovo zamrznut sukob, ocijenivši ih “apsurdnim i potpuno lažnim”.

Ukrajinska vojska je, prenosi AFP, odbila “više napada” na svoje položaje. “U gradu nema svjetla a elektrocentralu držimo na najnižoj temperaturi kako se cijevi ne bi smrzle”, rekla je glasnogovornica 72. brigade Olena Mokrinčuk.

S obzirom da prijeti nestašica hrane, vojska je postavila poljske kuhinje u kojima dijeli heljdino brašno i čaj stotinama stanovnika. U gradu je sedam mjesta na kojima se stanovnici mogu ogrijati.

Avdiivka je i dalje strateška točka sukoba. Grad su u travnju 2014., nakon proeuropske pobune na kijevskom Majdanu, zauzeli proruski pobunjenici a par mjeseci poslije u grad su ušle ukrajinske postrojbe koje od tada imaju ondje poveću sastavnicu.

(Agencije)

You may also like