Novi sigurnosni izazovi u Europi

Međunarodna konferencija o “Novim sigurnosnim izazovima za Europu” održava se u organizaciji RACVIAC-a – Središta za sigurnosnu suradnju u Rakitju gdje sudionici iz zemalja Jugoistočne Europe i gostiju iz Njemačke raspravljaju o sigurnosnim izazovima Europe, osobito europskog jugoistoka, u kontekstu migracijske krize i terorističkih napada u Parizu.

Međunarodna suradnja i obrana zajedničkih vrijednosti Europe glavne su značajke koje su se mogle čuti na otvaranju skupa na kojem će sudionici primarno raspravljati o primjeni trenutne Sigurnosne strategije EU-a posebno u svijetlu jačanja intenziteta nekontroliranih migracijskih tokova i načinu na koji taj proces utječe na razinu prijetnje od terorizma unutar ili izvan europskog kontinenta.

Dvodnevnu konferenciju u prostorima RACVIAC-a u Rakitju organizirao je RACVIAC, uz suradnju Zaklade Konrad Adenauer Stiftung i Hrvatske udruge svršenih polaznika Središta George C. Marschall, s osnovnom idejom da proces pristupanja za zemlje JI Europe, koje teže punopravnom članstvu, mora biti praćen istovremenim preuzimanjem ključnih odrednica postojeće Sigurnosne strategije EU.

Direktor RACVIAC-a Haydar Berk u utorak je, otvarajući skup, rekao je da se na taj način omogućava sveobuhvatna rasprava o sigurnosnim izazovima za zemlje Europe. Naglasio je da se terorizam u Europi ne može pobijediti bez međunarodne suradnje te je istaknuo preventivne mjere protiv terorizma kroz suradnju međunarodne zajednice.

Skup je pozdravila i izaslanica predsjednice Republike, brigadna generalica Gordana Garašić te rekla da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović željela doći na skup, ali da je danas u Vukovaru, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Sudionici skupa će tijekom dva dana razmijeniti iskustva i raspraviti o temama sigurnosti u JI Europi i Europi naročito vezanima uz migratsku krizu i preveneciju terorizma.

You may also like