Novi ruski upad u turski zračni prostor?

Ruski vojni zrakoplov po drugi put je upao u turski zračni prostor, a ruski diplomatski predstavnik ponovno je pozvan u tursko ministarstvo vanjskih poslova, kazao je u utorak dužnosnik vlade u Ankari. Oba upada u turski zračni prostor dogodila su se na izlasku ruskog zrakoplova iz sirijskog zračnog prostora.

Rusija je prošlog tjedna započela zračne udare na snage i uporišta terorističke Islamske države u toj zemlji, za koje se čini, međutim, da su više namijenjeni pobunjeničkim skupinama koje se bore protiv predsjednika Bašara al-Asada.  Prvo rusko kršenje zračnog prostora Turske zbilo se u subotu, nakon čega su turske vlasti oštro upozorile da bi mogući daljnji upadi u zračni prostor mogli izazvati odgovarajući odgovor snaga NATO-a, s obzirom da je Turska njegova članica.

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je da je Rusija priznala kako je “pogreškom” upala u turski zračni prostor, istaknuvši kako incident neće dovesti do rasta napetosti između Rusije i Turske. Drugi upad u turski zračni prostor dogodio se u nedjelju, kazao je dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova po čijim riječima je ruski veleposlanik pozvan u ponedjeljak popodne na razgovore.

Rusko veleposlanstvo potvrdilo je da se “takav incident dogodio”, javila je ruska agencija Interfax. Sirijske oporbene snage ustvrdile su da su ruski napadi uglavnom usmjereni na pobunjeničke skupine, uključujući tvrdolinijaške islamske frakcije poput Ahrara al-Šama i s al-Kaidom povezanog Fronta al-Nusra.

Čini se da su ruski zračni udari usmjereni na područja u kojima se Asadove snage suočavaju s gubicima u borbi s pobunjenim frakcijama, posebice u pokrajinama Idlib i Hama, na sjeveru zemlje. Rusija podupire Asadov režim, dok zapadne zemlje I Turska smatraju da je on izgubio legitimitet za ostanak na vlasti.

You may also like