Novi rumunjski premijer je Dacian Ciolos

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis imenovao je u utorak bivšeg europskog povjerenika za poljoprivredu Daciana Ciolosa na dužnost predsjednika vlade, nakon ostavke vlade Victora Ponte zbog tragedije u diskoteci u Bukureštu koncem listopada.

“Imenovao sam Daciana Ciolosa na premijersku dužnost”, rekao je Iohannis nakon konzultacija s političkim strankama i s predstavnicima civilnog društva o sastavljanju nove vlade. “Treba nam neovisan premijer, ili tehnokrat, kako se to kaže, časna osoba koja nije umiješana u skandale i koja je dokazala da je kadra nositi se s teškim situacijama”, dodao je.

Ciolos (46), povjerenik EU za poljoprivredu između 2010. i 2014., od srpnja je savjetnik aktualnog predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera za prehrambenu sigurnost. Od 2007. do 2008. je kao nestranačka osoba bio ministar poljoprivrede u rumunjskoj vladi desnog centra.

Pošto su ovih dana tisuće ljudi izašle na ulice tražeći “temeljitu promjenu” političke klase, koju javnost smatra vrlo korumpiranom i odgovornom za nesreću u diskoteci, Iohannis je istaknuo da bi “najbolje rješenje bilo formiranje tehnokratske vlade”. Po najnovijim podacima objavljenim u ponedjeljak, u požaru u diskoteci poginulo je 46 uglavnom mlađih ljudi, a još je 15 ozlijeđenih u kritičnom stanju.

You may also like