Home Ekonomija Novi rekordi na Wall Streetu

Novi rekordi na Wall Streetu

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones ojačao je 0,41 posto, na 25.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.751 bod, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 7.163 boda.

S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su jučer nove rekordne razine šesti dan zaredom, dok je Dow Jones ponovno ušao u uzlaznu putanju nakon blagog pada dan prije.[/vc_column][/vc_row] Defanzivni sektori, kao što su komunalni, nekretninski i telekomunikacijski trenutačno nisu miljenici tržišta, pa su cijene dionica u njima pale više od 1 posto.

S druge strane, cijene dionica banaka porasle su zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice. S&P indeks financijskog sektora ojačao je 0,8 posto, a najveći je dobitnik, s prosječnim rastom od 1 posto, jučer bio zdravstveni sektor.

Rast tržišta zahvaljuje se optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine bile za 11,8 posto veće nego u istom razdoblju godinu dana prije.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom da su u prethodnom kvartalu zarade u prosjeku porasle po jednoznamenkastim stopama.

„U nekim izvješćima vjerojatno će biti poremećaja zbog prilagodbe s nedavno prihvaćenom poreznom reformom. No, procjene kompanija o daljnjem poslovanju trebale biti vrlo pozitivne, što ohrabruje ulagače”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

Podršku tržištu pruža i ubrzanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, dok je inflacija i dalje niska, što znači da središnje banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 7.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 13.385 bodova, a pariški CAC 0,67 posto, na 5.523 boda. (Agencije)

Related Posts