Home Ekonomija Novi rekordi na Wall Streetu

Novi rekordi na Wall Streetu

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, a porastao je i Dow Jones, što se ponajviše zahvaljuje usponu cijena dionica u potrošačkim sektorima.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones ojačao je 0,21 posto, na 26.071 bod, dok je S&P 500 porastao 0,44 posto, na 2.810 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 7.336 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, za prosječno 1,1 posto, dok je trgovački sektor ojačao 0,9 posto.[/vc_column][/vc_row] Ukupno su u devet od 11 najvažnijih sektora cijene dionica jučer porasle.

Među najvećim su dobitnicama bile dionice Nikea, Philip Morrisa i Home Depota, s rastom cijena od 1,5 do 4,8 posto, nakon što su analitičari povećali preporuke za te dionice.

S druge strane, cijena dionice IBM-a potonula je 4 posto jer je taj tehnološki div razočarao svojim procjenama godišnje dobiti, dok je dionica American Expressa pojeftinila 1,8 posto jer je ta najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila o prvom kvartalnom gubitku u 26 godina.

Ipak, većina kompanija izvješćuje o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 12,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procjene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene porezne reforme na gospodarstvo.

“U dugoročnoj perspektivi zarade su kompanija i dalje snažne, a pozitivno će na njih utjecati i porezna reforma”, kaže Kevin Miler, direktor u tvrtki E-Valuator Funds.

Osim rasta zarada, ulagači očekuju da će smanjenje poreza kompanijama dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

Zbog toga ih jučer nije osobito zabrinuo rizik od privremenog prestanka rada pojedinih državnih službi jer Senat nije uspio postići dogovor o financiranju savezne vlade.

Zastupnički dom Kongresa donio je u četvrtak kasno navečer prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade do polovice veljače, no opasnost od paralize državne uprave i dalje je velika. Čini se da je taj prijedlog na rubu propasti u petak u Senatu jer demokratski i republikanski zastupnici još nisu uspjeli postići dogovor o tom pitanju.

“To je više politički nego ekonomski događaj. Takve smo situacije imali prilike vidjeti i prije”, kaže Alessio de Longis, portfelj menadžer u fondu OpperheimerFunds.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 1 posto, kao i Nasdaq indeks, dok je S&P 500 osvojio 0,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 7.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,15 posto, na 13.434 boda, a pariški CAC 0,58 posto, na 5.526 bodova. (Agencije)

Related Posts