Home Energetika Novi rekordi na svjetskim burzama

Novi rekordi na svjetskim burzama

by Energypress.net

Raste vrijednost dionica tehnoloških kompanija

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se uglavnom zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su podaci o inflaciji bili u skladu s očekivanjima.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o inflaciji, koji su bili u skladu s očekivanjima.

U siječnju je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, burzovni su indeksi u veljači porasli već četvrti mjesec zaredom.

Na europskim su burzama u petak ujutro burzovni indeksi porasli, kao i dan prije na Wall Streetu, dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u eurozoni, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks na putu prvog tjednog gubitka nakon 13 tjedana neprestanog rasta, a i u petak će, kao i prethodnih dana, u fokusu ulagača biti poslovni rezultati domaćih kompanija.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok kineske burze zaostaju zbog slabih gospodarskih pokazatelja.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,43 posto, na 82,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,36 posto, na 78,55 dolara.

Related Posts