Novi rekordi Dow Jonesa, stagnacija Crobexa i jačanje prometa na malo u Njemačkoj

Tržišta – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok se Nasdaq indeks po prvi puta od 2000. godine probio iznad 5.000 bodova, zahvaljujući preuzimanjima u tehnološkom sektoru. Na Zagrebačkoj burzi i u utorak se očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa, jer i dalje nema važnijih poslovnih vijesti koje bi potaknule življe trgovanje. Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica održavaju se nedaleko najviših razina u sedam godina, jer su tržišta podržali znatno bolji nego što se očekivalo podaci o potrošnji u Njemačkoj.

Dow Jones ojačao je 155 bodova, ili 0,86 posto, na 18.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 posto, na 2.117 bodova, a Nasdaq indeks 0,90 posto, na 5.008 bodova. Proboj Nasdaq indeksa iznad 5.000 bodova po prvi puta od tzv. ′dot-com′ krize početkom 2000. godine zahvaljuje se najavama preuzimanja u tehnološkom sektoru. Najviše je, više od 17 posto, skočila cijena dionice NXP Semiconductors nakon što je ta tvrtka najavila kupnju Freescale Semiconductorsa, čime će biti stvorena kompanija vrijedna više od 40 milijardi dolara. Cijena Freescalea skočila je gotovo 12 posto.

Hewlett-Packard izvijestio je, pak, da će za 2,7 milijardi dolara kupiti Aruba Networks. Zahvaljujući nadi ulagača u nove akvizicije i rast poslovanja, snažno su jučer porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Google i Cisco Systems. Nastavljen je i rast Dow Jones i S&P 500 indeksa, što analitičari pripisuju nadi ulagača da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata, s obzirom da se rast gospodarstva usporava. Jučer je objavljeno da je potrošnja Amerikanaca, koja čini više od dvije trećine gospodarske aktivnosti, u siječnju pala za 0,2 posto, nakon 0,3-postotnog pada u prosincu. Uključujući podatke o padu cijena goriva, potrošnja je, pak, realno porasla 0,3 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prosincu, što također nije impresivno. “Rast gospodarstva usporava se u prvom kvartalu, nakon snažnog drugog lanjskog polugodišta. Većinu uštede na nižim cijenama goriva građani usmjeravaju u banke, a ne u potrošnju”, kaže Thomas Costerg, ekonomist u Standard Chartered Bank.

Signali iz industrije su, pak, nejasni. Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks aktivnosti u veljači dosegnuo je najvišu razinu u četiri mjeseca, dok je prema Institutu menadžera nabave, ISM indeks aktivnosti skliznuo na najnižu razinu u 13 mjeseci. Nakon dosad objavljenih makroekonomskih podataka u prva dva mjeseca ove godine, analitičari Morgan Stanleya smanjili su procjenu rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju s 2,8 na 2,3 posto, a analitičari Macroeconomic Advisersa s 2,3 na 2,1 posto.

U drugom lanjskom polugodištu američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 3,6 posto, a zbog usporavanja rasta ulagači se nadaju da će Fed odluku o povećanju kamata odgoditi za kraj godine. “Novac i dalje ulazi na tržište zbog niskih kamatnih stopa, a premda su dionice skupe, nisu i preskupe”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management. Ističe kako će i idućih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji, s obzirom da je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju. Pritom će najviše pažnje privući izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju. “U nastavku tjedna može se očekivati predah, s obzirom da se u petak očekuju podaci o zaposlenosti, nakon kojih bi moglo biti jasnije što će Fed učiniti s kamatnim stopama”, kaže Douglas Depietro, direktor u tvrtki Evercore.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.562 boda, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto, skliznuvši s najviše razine u sedam godina. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,2 posto. Ulagače je ohrabrio podatak da je u Njemačkoj u siječnju promet u trgovini na malo skočio 2,9 posto na mjesečnoj razini, a čak 5,3 posto na godišnjoj, znatno više nego što su analitičari očekivali. To ukazuje na jačanje domaće potrošnje, što bi trebalo potaknuti ubrzanje rasta najvećeg europskog gospodarstva.

Crobex indeks pao je u ponedjeljak 0,06 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.016 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,2 milijun kuna, što je oko 22 milijuna manje nego u petak, a milijunski promet imala je samo dionica HT-a. “Na domaćem tržištu jučer se ništa značajnije nije zbivalo, a i promet je bio vrlo slab. Kako nema poslovnih vijesti, i danas bi trgovanje moglo biti slično jučerašnjem, uz stagnaciju Crobexa”, kaže Jadran Simić, financijski analitičar u Raiffeisenbank Austria. Dionicama HT-a jučer je ostvaren promet od 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,06 posto, na 163,10 kuna. Najveći skok cijene, za 6,82 posto, na 18 kuna, zabilježila je dionica Lux ulaganja. Najveći pad cijene, pak, za 11,25 posto, imala je dionica Tankerske plovidbe.

You may also like