Novi rekordi burzovnih indeksa

Stanje na tržištima

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje nadi ulagača da će se nastaviti dobra sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će većina od oko 165 kompanija, koje će ovoga tjedna objaviti poslovna izvješća, izvijestiti o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Dosad je oko 120 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 34,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ovoga će tjedna, među ostalim, poslovna izvješća objaviti tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft i Alphabet.

Facebook je kvartalne rezultate objavio nakon zatvaranja Wall Streeta, a cijena njegove dionice porasla je u produženom trgovanju oko 1 posto.

Prihodi te društvene mreže bili su u trećem tromjesečju nešto manji nego što se očekivalo, no zarada je porasla 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Najviše je jučer, više od 12 posto, skočila cijena dionice Tesle i dosegnula rekordne razine, nakon vijesti da je rent-a-car kompanija Herz naručila od Tesle 100.000 vozila.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku cijene dionice, tržišna kapitalizacija Tesle premašila je 1.000 milijardi dolara, čime se uvrstila u uski krug kompanija, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Microsoft.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu Wall Streeta dan prije i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, kao i dan prije, dok ulagači čekaju poslovna izvješća domaćih kompanija.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, no trguje se oprezno zbog nesigurnosti na kineskim tržištima i slabih gospodarskih pokazatelja. Na kineskim su burzama pod pritiskom dionice u nekretninskom sektoru, nakon odluke vlasti da se u nekim regijama uvede pilot program poreza na nekretnine.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,15 posto, 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel blago poskupio na 83,85 dolara.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, dok najveći proizvođači ′crnog zlata′ drže relativno ograničenu proizvodnju.

Zahvaljujući tome, cijena barela na londonskom tržištu kreće se na najvišim razinama u tri, a na američkom u sedam godina.

You may also like

0 comments