Home Ekonomija Novi rekord na Wall Streetu

Novi rekord na Wall Streetu

by Petra Rajković

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti jer su dobri makroekonomski pokazatelji potvrdili da američko gospodarstvo stabilno raste.

Dow Jones ojačao je 0,24 posto, na rekordnih 19.216 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.204 boda, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 5.308 bodova.

Nakon što je u petak objavljeno da je u studenome otvoreno više nego što se očekivalo novih radnih mjesta i da je stopa nezaposlenosti pala na 4,6 posto, najnižu razinu u devet godina, jučer su novi makroekonomski pokazatelji potvrdili da je američko gospodarstvo u dobroj formi.

Aktivnosti u uslužnom sektoru dosegnule su u studenome najvišu razinu u godinu dana, a naznake ubrzanja rasta gospodarstva otvaraju prostor američkoj središnjoj banci za povećanje ključnih kamatnih stopa.

Premda povećanje kamata obično loše utječe na tržište dionica, ovoga puta analitičari kažu da to ne bi trebao biti slučaj jer se takav potez Feda već dulje vrijeme očekuje i jer je gospodarstvo dovoljno čvrsto da bi izdržalo povećanje cijene novca.

“Fed će vjerojatno povećati kamate idućega tjedna, a ovoga se puta taj potez smatra pozitivnim, uglavnom zbog njegova utjecaja na financijski sektor”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

Financijski je sektor jučer bio najveći dobitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, s rastom od 1,2 posto. Taj je sektor početkom godine bio pod velikim pritiskom, no posljednjih je tjedana najviše jačao jer je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump obećao da će olabaviti regulacije u tom sektoru.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na izborima, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle, ponajviše u financijskom i industrijskom sektoru, zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i investicija u infrastrukturu, kao i protekcionizmu u trgovinskoj politici.

“Mnogi su ulagači bili negativno raspoloženi ili oprezni u vezi Trumpa prije izbora, no posljednjih se tjedana vraćaju na tržište očekujući rast cijena dionica do kraja godine”, kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

Dodaje i to da je američke ulagače jučer ohrabrila stabilnost europskih burzi, premda je nakon poraza na referendumu o ustavnim reformama talijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku.

Na gotovo svim najvažnijim europskim burzama cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 6.746 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,63 posto, na 10.684 boda, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.574 boda.

(Agencije)

Related Posts