Novi pobjednik izbora u Burkini Faso

Roch Marc Kabore proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora u Burkini Faso, te će postati novim liderom te afričke zemlje nakon desetljeća vladanja njegova prethodnika, objavila je neovisna Nacionalna izborna komisija u utorak.

Izbor Kaborea, bivšeg premijera Burkine Faso, mogao bi predstavljati prekretnički trenutak za državu u Zapadnoj Africi koju su od proglašenja neovisnosti od Francuske 1960. godine vodili političari koji su na vlast dolazili pučevima. Kabore je također bio predsjednik Narodne skupštine u vrijeme dok je Burkinom Faso vladao bivši predsjednik Blaise Compaore, koji je srušen u ustanku lani u listopadu, nakon 27 godina vlasti. Kabore se razišao sa Compaoreom ranije prošle godine i osnovao oporbenu stranku.

Rezultati nedjeljnih izbora pokazuju da je Kabore osvojio 53,5 posto glasova, drugi je bio bivši ministar financija Zephirin Diabre, koji je osvojio 29,7 posto glasova, a potom slijedi ostalih 12 kandidata. Po izvješću Nacionalne izborne komisije, odaziv je iznosio oko 60 posto birača. “Izbori su prošli mirno i uredno, što pokazuje zrelost građana Burkine Faso”, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Izborne komisije Barthelemy Kere.

Compaore se uspeo na vlast pučem, te potom pobijedio na četiri izbora, koji su svi bili osporavani kao nedemokratski. Srušen je u prosvjedima koji su izbili nakon što je pokušao promijeniti Ustav kako bi produžio svoju 27-godišnju vladavinu.

You may also like

0 comments