Novi padovi azijskih burzi zbog situacije u Kini

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak pale, nakon što su novi podaci iz Kine podržali strahovanja da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva oštro usporava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,5 i 1,4 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, nakon što je u kolovozu potonuo 10 posto, što je njegov najveći mjesečni gubitak od svibnja 2012. Na samom početku današnjeg trgovanja cijene su dionica blago porasle, no naglo su promijenile smjer nakon novih izvješća koja su podržala strahovanja od oštrog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Podaci kineskih vlasti pokazuju da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u kolovozu pao s 50 na 49,7 bodova, najnižu razinu u tri godine. Još je slabiji podatak tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks proizvodne aktivnosti skliznuo na samo 47,3 boda, najnižu razinu od ožujka 2009. godine. Kretanje tih indeksa ispod granice od 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

Zbog toga se na kineskim burzama nastavlja pad cijena dionica, nakon što su u kolovozu indeksi u Šangaju izgubili oko 12 posto. “Pad gotovo svih komponenti PMI indeksa ukazuje na slabost kako domaće tako i inozemne potražnje. Sada je jasno da nedavno smanjenje kamata i obveznih rezervi od strane kineske središnje banke nije bilo usmjereno samo na zaustavljanje pada cijena dionica nego i na poticanje rasta gospodarstva”, kaže Chester Liaw, ekonomist u tvrtki Forecast Pte.

Slabost kineske potražnje već se osjeća u regiji, pa je jutros objavljeno da je izvoz Južne Koreje u kolovozu pao za 14,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najveći pad u šest godina. Loše na azijska tržišta utječe i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje ulagači strahuju da će američka središnja banka povećati ključne kamate već u rujnu. Učini li to, tržišta dionica izgubila bi potporu jeftinog novca, što je godinama poticalo rast cijena dionica.

Kako se ulagači plaše da će usporavanje kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvati pad potražnje za njima, cijene su sirovina jutros oštro pale. Cijena nafte na američkom tržištu potonula je 3,5 posto, na 47,50 dolara po barelu. Time je izgubila dio jučerašnjih dobitaka, kada je cijena barela, zahvaljujući padu proizvodnje u SAD-u i najavama da je OPEC spreman razgovarati o smanjenju proizvodnje, skočila više od 8 posto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer ulagači čekaju nove pokazatelje iz američkog gospodarstva koji bi mogli pojasniti hoće li Fed već u rujnu povećati kamatne stope. U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara skliznuo je jutros na 120,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 121,15 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1240 na 1,1270 dolara.

You may also like