Novi napad Islamske države na Zapadu – bojnim otrovima

Militanti Islamske države koji su se vratili iz Sirije u Europu sposobni su izvesti napade bojnim otrovom nakon što su u ratnim zonama naučili kako to učiniti, upozorio je u srijedu viši dužnosnik iz organizacije Ujedinjenih naroda za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

OPCW je u istrazi koja je završila u listopadu zaključio da su snage sirijske vlade odgovorne za napade u kojima je upotrebljen plin klor, a da je Islamska država koristila iperit, bojni otrov poznat i kao senf plin zbog svojeg mirisa koji podsjeća na gorušicu. “Čini se da je jedna od opasnosti s kojoj se moramo suočiti i na koju moramo odgovoriti, zbog toga što je Islamska država naučila proizvoditi iperit, da se nažalost neki od militanata koji je to naučio vratio u jednu od naših država, te će pomoći u provedbi takvog napada”, rekao je Philippe Denier iz OPCW-a na sigurnosnoj konferenciji u Parizu.

Zapadni dužnosnici sve su zabrinutiji oko toga da će Islamska država pozvati svoje militante i džihadiste koji se vraćaju s Bliskog istoka da pojačaju napade u zapadnim državama.

You may also like

0 comments