Trinaest ljudi je poginulo u nedjelju u napadu automobilom bombom na hotel u glavnom somalijskom gradu Mogadišuu, a odgovornost za napad je preuzela islamistička skupina Al-Šabab za koju je američki predsjednik Barack Obama kazao da je “oslabljena”.

Prema očevicima, krv i dijelovi tijela razbacani su oko mjesta eksplozije kod hotela Jazeera, mete napada, a u neposrednoj su blizini i četiri potpuno razorena automobila. “Odnijeli smo 13 tijela i 21 ozlijeđenu osobu, od kojih su neke u teškom stanju”, kazao je Abdikar Abdirahman, bolničar hitne pomoći. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je među poginulima kineski državljanin, pripadnik osiguranja kineskog veleposlanstva u Somaliji koje se nalazi u blizini hotela, a da su trojica ostalih ozlijeđena.

Al-Šabab često izvodi samoubilačke bombaške i druge oružane napade u zemlji kako bi svrgnuli somalijsku prozapadnu vladu. Zemlja se pokušava oporaviti od dva desetljeća sukoba i kaosa, nakon pada autokratskog vladara Siada Barrea 1991. godine. “Ovo je odgovor na napade i helikopterske udare AMISOM-a (snage Afričke unije u Somaliji) i somalijske vlade na Al-Šabab”, priopćio je šeik Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik vojnih operacija Al-Šababa.

AMISOM i somalijska vojska pokrenuli su ove godine opsežnu ofenzivu na islamiste i potisnuli Al-Šabab u manje džepove na nekada zauzetom teritoriju. Ta islamistička skupina želi u Somaliji uvesti vrlo strogi oblik šerijatskog zakona. Prije dva tjedna islamisti su likvidirali parlamentarnog zastupnika, njegovog tjelohranitelja i dužnosnika iz ureda premijera. Do napada dolazi istodobno dok traje posjet Africi američkog predsjednika Baracka Obame, koji je u nedjelju navečer poslije dvodnevnog posjeta Keniji doputovao u Etiopiju, sjedište Afričke unije, drugu i posljednju postaju svoje afričke turneje.

Obama, prvi američki predsjednik koji posjećuje Etiopiju, razgovarat će u ponedjeljak s premijerom Hailemariamom Desalegnom, dok bi u utorak u sjedištu Afričke unije trebao održati govor upućen cijelom kontinentu. Etiopija, koja sa svojih 4.400 vojnika sudjeluje u snagama Afričke unije koje se bore protiv islamista al-Šababa u Somaliji, saveznik je Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma na Rogu Afrike.

Related Posts