Novi izum koji će spriječiti špekulacije na tržištima?

Najbolji izvor za izvještavanje o naftnim zalihama u SAD-u zasigurno će ostati EIA. Njena tjedna izvješća imaju moć, ovisno o kvantiteti zaliha, zaljuljati tržišta i cijene nafte. No, dok američka agencija transparentno izvještava, druge nacionalne agencije nisu tako ažurne.

Zbog toga nitko zapravo ne zna koliko je nafte pohranjeno diljem svijeta. Svjetlo na skladištenje nafte mogla bi dati nova tehnologija bazirana na umjetnoj inteligenciji koja bi mogla analizirati, temeljem neuronskih mreža, satelitske snimke te utvrditi i kvantificirati spremnike sirove nafte.

Takav bi pristup mogao otkriti koliko nafte pohranjuju zatvorene ekonomije poput Kine koja je veliki potrošač naftnih derivata, ali ne želi svoje podatke podijeliti sa svijetom. Naime, kineska pohrana mogla bi utjecati na globalna tržišta nafte.

Ovaj pristup je prošle godine procijenio kako je u Kini postojalo 2100 poslovnih i strateških spremišta nafte širom Kine, s kapacitetom za pohranu od 900 milijuna barela. Agencija Orbit Insight, kako piše portal Oilprice, koja provodi ovu metodu planira početi pratiti Rusiju, Brazil, Indiju, Venezuelu, Angolu, Nigeriju i Iran također.

Tvrtka je na putu postati najveći bum u naftnom poslu, jer ako ovakva analize mogu otkriti koliko sadrže globalni spremnici nafte, mnoge spekulacije i nepoznanice na tržištu bit će stvar prošlosti.

You may also like

0 comments