Novi izbori? Petrov najavio da će Most glasovati za opoziv Karamarka

Čelnik Mosta, Božo Petrov kazao je za Večernji list kako je predložio zastupnicima Mosta da glasaju za opoziv Tomislava Karamarka, te da su oni taj prijedlog prihvatili.

Most je odlučio kako je došlo vrijeme da prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko napusti Vladu jer je priča o njegovu prijateljstvu s lobistom MOL.-a Jozom Petrovićem preveliki teret izvršnoj vlasti.

”Prema mome prijedlogu, saborski zastupnici, ministri i članovi Nacionalnog vijeća Mosta odlučili su da će u Saboru glasati za opoziv šefa HDZ-a s mjesta potpredsjednika Vlade zbog političke odgovornosti”, rekao je Petrov za Večernji list.

Ranije danas je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kazao kako je uvjeren da će ova Vlada izdržati do kraja mandata, ali je napomenuo da na ultimatume HDZ neće pristati. ”Partneri ne razgovaraju temeljem ucjena i HDZ neće nikome dozvoliti da tako razgovara. Svatko može promišljati kako želi, ali nikakvi ultimatumi ne dolaze u obzir nego otvoren razgovor. Javnosti treba prezentirati reforme i krenuti u rješavanje problema”, kazao je Brkić.

Podsjetimo, oporba je pokrenula pitanje povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku nakon što je u javnost procurila afera Konzultantica. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku s potpisom 39 oporbenih zastupnika predan je Saboru 18. svibnja, te se u skladu s poslovničkim rokom od mjesec dana glasovanje o povjerenju treba održati do 18 lipnja.

Petrov je na izravan upit, u intervjuu Jutarnjem listu, treba li Karamarko dati ostavku, rekao kako bi zbog političke odgovornosti i tereta kojeg u ovom trenutku predstavlja za Vladu, bilo dobro da se povuče iz izvršne vlasti.

Također, za Jutarnji, rekao kako je dobio informacije da je prejaka veza između Josipa Petrovića i kruga ljudi koji su jako bliski Tomislavu Karamarku. Znao sam i da je Josip Petrović konzultant MOL-a, što je meni bila apsolutno neprirodna veza s obzirom na to da je Karamarko prvi potpredsjednik Vlade. Mi ne moramo imati više detalja niti čekati odluku Povjerenstva, jer je iz dostupnih informacija vrlo jasno da tu postoji politička odgovornost, istaknuo je, među ostalim, Petrov.

Ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ) Miro Kovač izjavio je u četvrtak da, ako bi članovi Vlade iz Mosta bili za opoziv, to značilo da su na poziciji SDP-a i Zorana Milanovića, “što bi bilo neprirodno”. “Pretpostavljam, u razgovoru koji vodim s prijateljima iz Mosta, da se to neće dogoditi. Znam da će članovi HDZ-a i oni koji su iz ‘naše kvote’ biti na poziciji HDZ-a i Domoljubne koalicije. Mi ćemo biti protiv te igrice koja je došla iz SDP-a. Bilo bi logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji”, izjavio je Kovač u intervjuu za RTL.

Karamarkov opoziv, odnosno glasovanje o povjerenju, traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja, koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti tvrtke “Drimia” u vlasništvu njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, “u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiju su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana”. Drže da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade donosi objektivne i nepristrane odluke u interesu Hrvatske i hrvatskih građana. O prijedlogu Karamarkova opoziva Sabor mora odlučiti najkasnije za 30 dana.

Vlada bi se u petak, kada istječe rok, na telefonskoj sjednici trebala očitovati o tom zahtjevu.

You may also like