Novi gubici Petrokemije, hoće li uspjeti dokapitalizacija?

Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2018. završila s gubitkom od 176 milijuna kuna, znatno višim u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak bio 40,3 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
U Petrokemiji ističu da je najveći pojedinačni udar na financijski rezultat ostvaren zbog rasta cijene emisijskih jedinica CO2 – od ukupno zabilježenog gubitka 63,6 milijuna kuna ili 36 posto odnosi se na naknade CO2.

Sljedeća najvažnija stavka koja je utjecala na ostvarenje gubitka u poslovanju je rast cijene prirodnog plina, navode iz Petrokemije napomenuvši kako je ta cijena viša 11,2 posto od ostvarenog prosjeka u istom razdoblju lani. Taj rast rezultirao je dodatnim troškom od 60,5 milijuna kuna, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i predstavlja 34 posto ukupnog gubitka u prvom polugodištu ove godine, ističu iz tvrtke.

Ukupni su prihodi Petrokemije u prvom su polugodištu bili 923 milijuna kuna ili 6,4 posto manji, dok su ukupni rashodi porasli za 7 posto, na 1,09 milijardi kuna. U strukturi prihoda domaća prodaja čini 32,9 posto ili 303,3 milijuna kuna, što je 6,4 posto više u odnosu na prvo polugodište lani, dok izvoz čini 63,3 posto ili 584 milijuna kuna, što je 9,3 posto manje.

U priopćenju Petrokemije navodi se kako je u “poslovanju za prvo polugodište vidljivo kako vanjsko okruženje, financijsko i tržišno, u kojem društvo djeluje i dalje predstavlja najveći teret u poslovanju te kutinske kompanije”.

Također se napominje da iako je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježena manja količinska prodaja mineralnih gnojiva, vidljiv je pozitivan trend u strukturi prihoda gdje prodaja na domaćem tržištu bilježi porast od 6,4 posto u odnosu na isto izvještajno razdoblje u prošloj godini.

Tijekom prvog polugodišta proizvodnja mineralnih gnojiva je smanjena 6,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je proizvedeno 537,5 tisuća tona mineralnih gnojiva. Prodaja mineralnih gnojiva iznosila je 519 tisuća tona i smanjena je 5,2 posto pri čemu je prodaja na domaćem tržištu iznosila 148 tisuća tona, a u izvozu 371 tisuća tona.

U tom razdoblju investirano je 38,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću. Također se ističe kako su u tržišnoj poziciji i dalje “nazočni nepovoljni utjecaji koncerna Agrokor na domaćem tržištu i regiji”. “Poznato je da je koncern Agrokor, kao organizator poljoprivredne proizvodnje najznačajniji pojedinačni činitelj u cjelovitom lancu stvaranja vrijednosti od ratarske proizvodnje do prerađivačke industrije i lanca distribucije hrane, tako da se njegovi problemi posljedično preslikavaju i na brojne proizvođače hrane različitog profila i veličine, od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa do velikih sustava”, navode iz Petrokemije.

Dodaju da “iako u regiji nema tako veliki značaj, poremećaj u poslovanju koncerna Agrokor imao je utjecaja i na kupce mineralnih gnojiva i na tržištima susjednih zemalja, prije svega Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije”.

Uspješan završetak proces nagodbe vjerovnika u koncernu Agrokor, vjerojatno će povoljno utjecati na trend intenziviranja povećanja prodaje na domaćem i regionalnom tržištu mineralnih gnojiva, kaže se u izvješću Petrokemije.

Provodi se dvogodišnji remont postrojenja

Nakon dužeg razdoblja priprema, u ljetnom periodu ove godine provodi se opsežan dvogodišnji remont postrojenja Petrokemije d.d., kako bi se osigurala tehničko tehnološka kondicija postrojenja za sljedeće razdoblje, a djelomično provele i investicije u modernizaciju i povećanje energetske učinkovitosti.

Iz tvrtke ističu i kako su u vrijeme izrade financijskih izvješća u tijeku aktivnosti u skladu s odlukama Glavne skupštine od 9. srpnja kojima se definira budući model poslovanja Petrokemije d.d., a dokapitalizacija bi trebala stvoriti preduvjete za uravnotežen model financiranja modernizacije postrojenja i ulaganja u veću učinkovitosti svih procesa u Društvu.

Naime, dioničari Petrokemije na glavnoj su skupštini donijeli odluke o pokriću lanjskog gubitka, kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala do najviše 450 milijuna kuna uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica. Svrha dokapitalizacije, rečeno je, prikupljanje je sredstava za investicije koje osiguravaju i unaprjeđuju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja.

Inače, u svibnju je Ina izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom. Konsolidirano izvješće za prvo polugodište pokazuje da je Grupa Petrokemija ostvarila ukupne prihode od 934,4 milijuna kuna te ukupne rashode od 1,1 milijardu kuna. Gubitak grupe iznosi 177,6 milijuna kuna.

You may also like