Novi CroDemoscop, ima li iznenađenja?

Za RTL
Hrvati su prije mjesec dana izabrali na parlamentarnim izborima novu vlast. Što građani misle o rejtingu stranaka i političara nakon izbora, pokazao je novi CRO Demoskop koji je agencija Promocija plus napravila za RTL.

Istraživanje je provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Novi CRO Demoskop pokazuje da ima nekih promjena u odnosu snaga među političkim strankama ima, ali ne u samom vrhu. Vladajući HDZ uvjerljivo najbolje stoji, a za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor. Oporbeni SDP, koji se nalazi pred unutarstranačkim izborima, ima gotovo gotovo dvostruko manje, 18,1 posto, a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto. Lijevo-zelena platforma preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto. Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS, a te su ove opcije ušle u Sabor preko koalicija. Ovo se istraživanje ne može uspoređivati s rezultatima parlamentarnih izbora gdje su ključne izborne jedinice. Na razini cijele države kao jedne izborne jedinice, ostale stranke i opcije su ispod jedan posto. Premijer Plenković najpozitivniji za četvrtinu ispitanika Premijer Andrej Plenković (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju) najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika. Drugi izbor građana je predsjednik Zoran Milanović s 11,3 posto. On ima mali pad u podršci građana, naime one je u lipnju ima 15,3 posto podrške građana.

Istraživanje je provedeno prije prije obilježavanja Oluje, u jeku verbalnog okršaja dvaju predsjednika ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin, odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a što bi moglo utjecati na pristup građana prema predsjedniku i premijeru.

Treći najpozitivniji političar je ministar financija Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosnu na 8,1 posto u lipnju). Sa sličnim postotkom na listu pozitivaca stigao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!, slijedi Dalija Orešković, a tek onda Miroslav Škoro (2,2 posto u odnosu na 5,3 posto u lipnju). Malo više od jedan posto podrške imaju Miro Bulj baš kao i njegov stranački kolega Božo Petrov, a jedan posto ispitanika najpozitivnijim političarom smatra, zasada jedinog kandidata za predsjednika SDP-a, Peđu Grbina. Da baš nitko od političara ne zaslužuje tu titulu misli 15,3 posto ispitanika. Negativan stav Najnegativniji političar je predsjednik Republike Zoran Milanović (15,8 posto u odnosu na 14,8 posto u lipnju). Drugi je izbor najnegativca premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9,0 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju).

Negativni doživljaj povećao je novi potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro, slijedi bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji se od ostavke ne pojavljuje u javnosti. Među negativcima je i Zlatko Hasanbegović kao i nova saborska zastupnica iz Kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto. Slijede Gordan Jandroković, Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović. Da su negativni svi političari poručuje nešto iznad osam posto ispitanika Smjer kretanja države Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati, a pad optimizma nastavio se u lipnju. Prošlog mjeseca održani su parlamentarni izbori, a sada u kolovozu vidljiv je blagi rast optimizma kod građana, navodi CRO Demoskop, donosi Večernji list.

You may also like