Novi američko europski dogovor o zaštiti priovatnosti

Europska komisija neće oklijevati suspendirati novi europsko-američki sustav zaštite privatnosti ako sadašnja ili nova američka administracija ne budu poštivale pravila, prenose europski mediji. “Suspendirat ćemo ga i to doista mislimo”, rekao je jedan europski dužnosnik novinarima u Bruxellesu prilikom predstavljanja dogovora potkraj veljače, prenosi EUobserver.

Novi sustav, “EU-US Privacy Shield”, koji tek treba biti formaliziran, zamijenit će stari sustav “Safe Harbour” koji je Sud Europske unije 6. listopada 2015. u predmetu Schrems proglasio nevažećim nakon otkrića o masovnom američkom nadzoru. Sustav je zadnjih 15 godina koristilo gotovo 4000 američkih tvrtki. Sud je upozorio na rizik “zadiranja američkih javnih vlasti u temeljna prava” europskih građana prilikom obrade njihovih podataka u SAD-u. “Sada počinjemo provoditi europsko-američki sustav o zaštiti privatnosti. Na obje strane Atlantika radi se na osiguravanju potpune zaštite osobnih podataka građana te na spremnosti na izazove digitalnog doba. Okvir će primjenjivati poduzeća, a mi ćemo biti u svakodnevnom kontaktu kako bi se osigurala najbolja moguća priprema. Unutar EU-a i diljem svijeta nastojat ćemo osnažiti povjerenje u internet. Samo na temelju povjerenja možemo osigurati našu digitalnu budućnost”, rekao je tim povodom potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip.

“Zaštita osobnih podataka moj je prioritet, kako na razini EU-a tako i na međunarodnom planu. Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti snažan je novi okvir, koji se temelji na strogoj provedbi propisa i nadzoru, boljim mogućnostima dobivanja pravne zaštite za pojedince te, prvi put, pisanim jamstvima američkih partnera o ograničenjima i zaštitnim mjerama u pogledu pristupa tijela javne vlasti osobnim podacima zbog nacionalne sigurnosti”, kazala je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova. “Sada kad je predsjednik Barack Obama potpisao Zakon o pravnoj zaštiti, kojim se građanima EU-a jamči ostvarenje prava o zaštiti podataka pred američkim sudovima, mi ćemo u kratkom roku predložiti i potpisivanje krovnog sporazumu između EU-a i SAD-a o zaštiti podataka kojim se pružaju zaštitne mjere za prijenos podataka za potrebe provedbe zakona. Zahvaljujući jakim zaštitnim mjerama Europa i SAD mogu vratiti povjerenje u transatlantski prijenos podataka”, dodala je.

Austrijski aktivist Max Schrems ocijenio je, međutim, da novi sustav donosi tek neznatna poboljšanja. Upozorava da SAD i dalje ima široke ovlasti za masovno prikupljanje podataka unatoč nekim reformama u tom pogledu. To, po američkoj vladi, uključuje “suzbijanje određenih aktivnosti stranih sila; borbu protiv terorizma; borbu protiv širenja naoružanja; kibernetičku sigurnost; detekciju i suzbijanje prijetnji za SAD ili savezničke oružane snage; i borbu protiv prijetnji transnacionalnog kriminala, uključujući izbjegavanje sankcija.”

Američka vlada dala je prvi put pisana jamstva da će se na pristup američkih tijela javne vlasti europskim podacima zbog potreba vezanih uz nacionalnu sigurnost primjenjivati jasna ograničenja, zaštitne mjere i nadzorni mehanizmi.

Jamstva su objavljena u Saveznom registru SAD-a, a potpisali su ih američki državni tajnik John Kerry, ministrica trgovine Penny Pritzker i povjerenica Savezne komisije za trgovinu Edith Ramirez. “Mislim da se tko god bude u novoj američkoj administraciji s time neće poigravati”, rekao je europski dužnosnik.

Novi sustav trebao bi osigurati “primjerenu” razinu zaštite privatnosti prilikom prebacivanja podataka iz EU-a u SAD. No, njemački zastupnik Zelenih Jan Phillipp Albrecht u to ne vjeruje. “Čini se da novi okvir nije puno više od prepakirane verzije bivšeg sustava i da ne sadrži puno više od kozmetičkih promjena”, rekao je.

Europski dužnosnik istaknuo je da će Komisija suspendirati novi sustav ako američke tvrtke “ne budu poštivale preuzete obveze” i ako pritužbe europskih građana ne budu riješene na odgovarajući način. Novi sustav odnosi se i na alternativne oblike prijenosa podataka. Sustav donosi niz novina, uključujući američkog pravobranitelja koji će nadgledati pritužbe europskih građana, zajedničku godišnju reviziju provedbe novih pravila i rok od 45 dana u kojem tvrtke moraju riješiti pritužbe.

Dostupna će biti i besplatna opcija alternativnog rješavanja sporova. Građani EU-a moći će se obratiti nacionalnim tijelima za zaštitu podataka koja će surađivati sa Saveznom komisijom za trgovinu kako bi se osiguralo da se njihove pritužbe istraže i riješe. Ako se predmet ne može riješiti drugim sredstvima, kao krajnja mjera postoji arbitražni mehanizam. Nadalje, tvrtke se mogu obvezati na poštivanje odluka europskih tijela za zaštitu podataka. Riječ je o obvezi za poduzeća koja obrađuju podatke u području ljudskih resursa.

Rok od 45 dana “kratak je ako pogledate strukturu multinacionalnih kompanija i složenost prekograničnih slučajeva”, ocijenio je Jorg Hladjk, savjetnik odvjetničke tvrtke “Hunton & Williams” iz Bruxellesa. Američka državna podtajnica Catherine Novelli nadgledat će rad američkog pravobranitelja i voditi pojedinačne pritužbe kroz američki sustav. Američke tvrtke koje ne budu poštivale pravila bit će isključene iz sheme, a mogle bi dobiti i novčanu kaznu američke Savezne komisije za trgovinu.

Politički dogovor o novom sustavu zaštite podataka EU i SAD postigli su početkom veljače. Komisija će konačnu odluku o sustavu donijeti nakon konzultacija s odborom sastavljenim od predstavnika država članica i nakon što dobije mišljenje tijela za zaštitu podataka u EU-u (Radna skupina prema članku 29).

You may also like