Home Ekonomija Nove usluge na poštanskom tržištu

Nove usluge na poštanskom tržištu

by admin

Tržište poštanskih usluga u Hrvatskoj u drugom ovogodišnjem tromjesečju obogaćeno je s nekoliko inovativnih usluga poput “epostcard” i “servis ePošta“, priopćili su u srijedu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), uz ocjenu da uz primjenu najnovijih tehnologija poštanska djelatnost ima potencijal za rast i razvoj u budućnosti. Pomoću mobilne aplikacije Hrvatske pošte “epostcard” omogućuje se individualno grafičko oblikovanje razglednice, njezino tiskanje i uručenje primatelju na kućnu adresu.

Hrvatska pošta nudi i novu uslugu “servis ePošta”, kojom se povezuje niz klasičnih poštanskih usluga koje korisnik inače može dobiti u poštanskom uredu, ali sada u virtualnom obliku. Od sada korisnici tako mogu primati i slati pisma, koja u jednom trenutku mogu biti u elektroničkom obliku, a u drugom u fizičkom ili obratno. Nadalje, HAKOM je izvijestio kako je Tisak svoju uslugu “Tisak paket” dodatno proširio pa se ona sada pruža i u međunarodnom prometu tako da se paketi s kioska Tiska mogu poslati u bilo zemlju svijeta uz dostavu na kućnu adresu. Tisak je, uz ostalo, najavio i uvođenje usluge “Paketomat” za dostavu paketa.

Istodobno, a kao odgovor na tu uslugu Tiska, Overseas Trade Co.Ltd najavio je pružanje usluge paketne distribucije na kioscima “iNovina”. Dio davatelja uveo je isto tako usluge praćenja pošiljaka putem interneta, dok su neki davatelji poboljšali usluge praćenja s ciljem što bolje komunikacije s korisnicima.

Pojava novih usluga, smatraju u HAKOM-u, govori u prilog da uz primjenu najnovijih tehnologija poštanska djelatnost ima potencijal za rast i razvoj u budućnosti. “Davatelji poštanskih usluga u Hrvatskoj sve više koriste komparativne prednosti drugih tehnologija, prvenstveno informacijsko-komunikacijskih, što utječe na pokretanje novih trendova u obavljanju poštanske djelatnosti te omogućuje razvoj novih i inovativnih usluga. Razvidan je trend promjena u poslovanju davatelja, koji primjenom naprednih mogućnosti pojedinih tehnologija proširuju ponudu svojih usluga i otvaraju nove tržišne mogućnosti, kako bi se prilagodili novim navikama i potrebama korisnika te u konačnici povećali svoje prihode”, stoji u priopćenju HAKOM-a.

U drugom tromjesečju 2015. nastavljen je i trend daljnje konsolidacije na tržištu poštanskih usluga, što je rezultiralo povećanjem udjela Hrvatske pošte za četiri posto, pa trenutno ima 76 posto tržišnog udjela, objavio je HAKOM.

Tvrtka Vipnet u srijedu je izvjestila da je preuzela poslovanje Amisa u Hrvatskoj, koji je od sada dio Telekom Austria Grupe (TAG). S jučerašnjim danom završen je proces preuzimanja Amisa, a operativno upravljanje Amisovim poslovanjem u Hrvatskoj preuzeo je Vipnet, navodi se u priopćenju. Austrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria, koji je vlasnik hrvatskog Vipneta, početkom lipnja je objavio da kupuje Amis telekom na slovenskom i hrvatskom tržištu. Telekom Austria kupio je vlasnika Amisa, belgijsku tvrtku Amisco od fondova Iris Capital i Kebek Private Equity te članova uprave Amisa.

Kako se navodi u priopćenju Vipneta, završetkom akvizicije Vipnet je preuzeo poslovanje Amisa, odnosno stekao 100 posto poslovnih udjela od belgijske tvrtke Amisco. Iz Vipneta ističu kako tom akvizicijom značajno šire svoju optičku infrastrukturu na kojoj nude najveće brzine interneta u Hrvatskoj te kako su i prije akvizicije Amisa imali najrašireniju infrastrukturu za superbrzi internet koji je dostupan za više od milijun korisnika i više od 370 tisuća kućanstava. “Vipnet u posljednjih nekoliko kvartala bilježi organski dvoznamenkast rast u fiksnom segmentu, a krajem prošle godine postali smo vodeći alternativni operator u svim segmentima”, izjavio je predsjednik Uprave Vipneta Jiri Dvorjančansky.

Preuzimanje Amisa, kako ističe, doprinijet će nastavku rasta i proširenju ponude u fiksnom segmentu i razvoju Vipneta kao konvergentnog operatora. Amis je u Hrvatskoj prisutan od 2003. i ima više od 23.000 korisnika. U priopćenju se ne navodi vrijednost transakcije, no mediji su ranije procjenjivali kako je iznos cijele akvizicije oko 40 milijuna eura, od čega za hrvatski Amis oko 12 milijuna eura

Related Posts